Translate

Pengikut

Friday, 25 January 2013

PAJERI TERUNG

Assalamualaikum......
dah banyak hari tak menulis kat sini.
Ya Allah, line internet tengah tenat sekarang ni

Tau ke nama resepi ni....pajeri terung. sesiapa yg tak pernah makan tu rasanya lebih kepada kari sebab kita gunakan rempah. Ada pejeri ni, kena dengan nasi putih pastu ada ikan goreng dah cukup. Tapikan yong pulak suka kalau letak kicap. Meleleh.....

 Ni bahan utamanya merangkap pelakon utama. kalau x dak ni x leh la panggil pajeri terung.
Mak yong kata terung pendek2 ni x berapa sedap sbb dia keras sikit. Tapi tadi x de pulak terung yang panjang. Jangan yang bulat sudah

Ini pulak pelakon pembantunya. kalau x dak memang x jadi jugak. sebab nak buat pajeri kena la ada rempah.....nak bagitahu sebenarnya yong suka guna rempah kari babas, tapi hari tu dapat rempah Adabi.....pakai je lah. Bukan berdosa pun
 Ok, cerita mudahnya.....bawang besar
                                     ....bawang putih
                                    .....halia
                                 >>>semua ni hiris dan tumis
                                 >>>masuk juga kayu manis dan bunga lawang juga udang kering
                                 >>>kalau ada daun kari bubuh la ya
                                >>>tumis sampai layu pastu masukkan rempah kari
                                >>>biar sampai pecah minyak
Rempah dah masak bolehla masukkan air. 
Biarkan didih seketika
Boleh masukkan terung yg dibelah tengahnya jangan putus
Boleh masukkan santan bila terung mula layu 
Masa ni juga perlu masukkan sedikit air asam jawa
Bila terungnya hampir masak masukkan kerisik
Kena kacau selalu ya sebab kerisik boleh menyebabkan pajeri kita hangit

 Rasalah garam gulanya ya
Pajeri perlu ada rasa sedikit manis selain masin
Adjust rasa ikut lidah masing2
Pada yong pajeri perlu pekat sbb ini akan bezakan antara pajeri dan kari
Ok lah, selamat mencuba ya

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3