Translate

Pengikut

Saturday 12 January 2013

KEK KEJU COKLAT BLUEBERI

Hari memang hari rajin yong. Lepas makan tengahari tiba2 teringat nak buat kek. Rasa macam x sabarnya nak makan. Tergoda dak tengok kek tu. Memang gebu gebas tahap gaban. Enaknya tak terkata. Ini cheese cake tapi dah yong oter jadi cheese cake coklat blueberi. Rasanya memang sesedap nama.

Jangan dok susah hati ya. Resepinya mudah sangat. Buatnya pun tak lama. Percayalah......macam lagu Siti Norhaliza tu. Yong ajar step by step ya. tapi sebelum tu kita tengok resepinya dulu....

KEK KEJU COKLAT BLUEBERI

(A) meringue
.....3bj putih telur
.....30gm gula pasir halus
.....1/2 st cream of tartar

(B) bahan kek
.......3bj kuning telur
.......30gm gula pasir halus
.......250gm krim keju (yong guna tatura)
.......30gm butter
.......1st esen vanila
.......1sb perahan limau @ lemon

(C)
......1sb tepung jagung
......1sb serbuk koko
......1st perisa blueberi
......1/2 st pewarna ungu
                                                pukul bahan (A) sampai gebu n bertanduk
      ketepikan sebentar
                                                     pukul krim cheese, gula, butter
                                           kembang masukkan kuning telur sebiji sebiji
                                                     masukkan esen dan jus lemon
                                             masukkan bahan (A) tadi kedalam bahan (B)
                                                               guna spatula je
                                                                sebatikan
                                                        tambahkan tepung jagung
                                                           bahagi 3 bahagian
                                                      warnakan mengikut perisa
                                                  masukkan perasa coklat dibawah sekali
                                                   lapiskan dengan yang x diwarnakan
                                                 akhirkan dengan adunan berperisa blueberi
                                                             bakar secara steambath ya
                                                     acuan kek didalam acuan berisi air panas
                                                             ni yang dah masak                                                    bakar selama 1jam dgn suhu 150'c
                                                  sejukkan sebentar pastu masuk dlm petiais
                                                   jemput makan ya...hihihi

####jangan lupa lapik bekas kek yang sebelum masukkan adunan###
simpan dalam peti ais untuk nikmat yang tiada bandingan
selamat mencuba








 














No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3