Jangan dok susah hati ya. Resepinya mudah sangat. Buatnya pun tak lama. Percayalah......macam lagu Siti Norhaliza tu. Yong ajar step by step ya. tapi sebelum tu kita tengok resepinya dulu....
KEK KEJU COKLAT BLUEBERI
(A) meringue
.....3bj putih telur
.....30gm gula pasir halus
.....1/2 st cream of tartar
(B) bahan kek
.......3bj kuning telur
.......30gm gula pasir halus
.......250gm krim keju (yong guna tatura)
.......30gm butter
.......1st esen vanila
.......1sb perahan limau @ lemon
(C)
......1sb tepung jagung
......1sb serbuk koko
......1st perisa blueberi
......1/2 st pewarna ungu
pukul bahan (A) sampai gebu n bertanduk
ketepikan sebentar
kembang masukkan kuning telur sebiji sebiji
masukkan esen dan jus lemon
masukkan bahan (A) tadi kedalam bahan (B)
guna spatula je
sebatikan
tambahkan tepung jagung
bahagi 3 bahagian
warnakan mengikut perisa
masukkan perasa coklat dibawah sekali
lapiskan dengan yang x diwarnakan
akhirkan dengan adunan berperisa blueberi
bakar secara steambath ya
acuan kek didalam acuan berisi air panas
ni yang dah masak bakar selama 1jam dgn suhu 150'c
sejukkan sebentar pastu masuk dlm petiais
jemput makan ya...hihihi
####jangan lupa lapik bekas kek yang sebelum masukkan adunan###
simpan dalam peti ais untuk nikmat yang tiada bandingan
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment