Translate

Pengikut

Tuesday 7 January 2014

NASI AYAM HAINAN TAUGEH....IPOH MALI


Assalamualaikum....selamat petang
udah hujan pulak petang2 gini...macam hujan panas je
kata Sudirman...
"hujan yang turun bagaikan mutiara"

mesti semua dah makan tengaharikan...dah nak masuk asar pun
patutnya time gini tayang gambar minum petang tapi baru nak masukkan gmbr mkn thari
untuk minum petang ni yong dah buat serimuka durian...tapi nanti lah baru yong masukkan

hari ni dengan rajinnya yong masak NASI AYAM HAINAN TAUGEH
entah bila hari tu abg bawa yong p makan nasi ayam taugeh
jadi hari ni yong buat la tapi hainan style
biasa la kan...yong semuanya nak yg senang, simple tapi sedap
x sangka pulak menjadi dan sangat sedap
hehehe...sapa lagi nak pujikan...abang dengan angah kata meletoppppp

ok...ok...kita check resepinya

NASI AYAM HAINAN TAUGEH

SUP
air secukupnya
halia
bawang putih
serbuk sup
garam
perasa
ayam

....rebus air bersama halia, bawang putih, garam dan perasa
...biarkan sampai mendidih besar
...baru masukkan ayam
...biarkan ayam dlm air didih tu selama 20 minit
...angkat dan biarkan ayam di tos kering
...sup ini digunakan utk masak nasinya
...selepas dikeluarkan untuk nasi...sup ini ditambah dengan satu sudu serbuk sup
...rasa masin dan perasanya



NASI AYAM
 4 pot beras
se inci halia
3 ulas bawang putih
1 btg serai
sehelai daun pandan
1/2 st minyak bijan
1 st sos tiram

...tumbuk halus bawang putih dan halia
...tumis dengan mentega bersama minyak masak
masukkan daun pandan dan serai ketuk
...masukkan minyak bijan dan sos tiram
...masukkan beras dan goreng seketika
...masukkan air sup tadi
...masak seperti biasa
...jangan lupa rasa garamnya



SOS MERAH
3btg cili merah
7 tangkai cili padi
3 sb perahan limau
3 sb gula
3 ulas bawang putih

...blender semua...masak
...pandai2 ejas rasa masam manisnya ya



SOS KICAP
5 ulas bawang putih
3 btg cili padi
kicap pekat
gula (terpulang)
tepung jagung

...blender semua...masak
...masukkan tepung jagung utk pekatkan kuah
...kemanisan bergantung sbb kicap pekat dah manis



TAUGEH
taugeh
kicap cair..(yg kita makan dgn telur separuh masak)
minyak bijan
kuah sup

...celur taugeh dlm 30 saat ke 1 minit
terus basuh dgn air sejuk
...satukan kicap cair...minyak bijan dan sedikit kuah sup
...tuang di atas taugeh dan ayam



AYAM
potong ikut citarasa keluarga
ini belum ditambah taugeh dan sosnya

yang ni dah di letakkan taugeh dan sos nya
harap semuanya berpuas hati

SELAMAT MENCUBA DAN MENJAMU SELERA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3