Salam rindu di angin lalu.....cewahhhhh
udah la berpuisi kat lain...nyembang bab resepi ni jangan la
boring org nanti.....hihihi
sukasuki hati sendiri je kan
Malam ni kan bujang yong...Syazwan suruh masak puyuh halia
mana nak korek puyuh malam2 hari ni
yong demam sehari dua ni jadi x la ke kedai cari barang basah
kesian yongkan
dah tak de puyuh kita buat la guna ayam.....ni versi 1
nanti bila2 yong boh versi 2 lak
sikit je yong masak malam ni sbb dia sorang je nak makan
yong masih x lalu lagi...pahit mulut
biasa la kan....bila resepi lauk pauk ni adjust la mana yang patut ya ikut cita rasa masing2
check resepi time.....mudah, murah n sedap
AYAM MASAK HALIA (VERSI 1)
1 keping penuh peha ayan (whole leg)
2bj bawang besar
6 ulas bawang putih
seketul besar halia muda
1 bj cili merah
2 sb sos tiram
perisa (kalau suka)
tepung jagung
.....ayam tu yong potong pada 6 bahagian
.....garam kunyitkan dan goreng separuh masak
.....ketepikan
.....hiris bawang besar, bawang putih, halia dan cili
.....tumis sampai agak layu
.....masukkan air, sos tiram dan perisa
.....didih, masukkan ayam
....agak2 ayam dah sebati ngan kuah, rasa la masin ke, ckp ke sos nya
....dah tu bancuhla tepung jagung tuk pekatkan kuah
....boleh hidangkan
.....makan ngan nasi panas2 ya....fuhhhh
No comments:
Post a Comment