Translate

Pengikut

Saturday 12 January 2013

KARI UDANG


Selamat subuh kawan2 semua. Jam dah pukul 3pg ni tapi mata x ngantuk lagi.....aduhai. macam mana lewat pun tidur, dah nama orang perempuan ni dia kena bangun awal jugakan.

Hari ni hari sabtu,,.....lepas subuh anak sambung tidur semula. dekat pukul 10:30am baru dia bangun. Sementara dia nak mandi ngan basuh kasut sekolah tu yong masak la. Pagi dah tentu x de sape2 nak sarapan. Lebih baik masak tengahari terus. 

Lauk simple je hari ni. Yong ni jenis tak berapa nak rajin masak macam2 dalam satu hari kecuali ada tetamu. Dalam gulai udang ni kan dah ada sayur jadi.....x la pening kepala nak menumis sayur lagi. Yong kawankan dengan telur dadar je.
 Simple dan senangkan. Anak pulak jenis makan sayur jadi lagi memudahkan kerja. Yong ni walaupun anak sorang x de la nak ikut cakap anak. Dari dulu memang ajar dia makan apa saja yang yong masak. Kadang2 tengok kawan2 yong yang rajin ikut jenis menu yang anak suka. kalau 3orang anak, kena masak 3 menu. Yong pulak 3menu tu untuk 3hari. Mau nya petak kepala pulak esoknya nak fikir lagi 3menu

Celoteh panjang pun x guna jugak. Masing2 punya cara la kawan2. Janji membahagiakan keluarga. Besar pahala memasak untuk keluarga ni. Okey, kita check resepinya

KARI UDANG 

20ekor udang sederhana (potong kepala dan ekor)
1paket rempah kari ikan babas
1/2 bungkus santan kecil
1bj bawang besar sederhana
2ulas bawang putih
sedikit halia
kacang panjang
garam

tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris
masukkan rempah kari......biar sampai pecah minyak
masukkan santan, udang dan kacang
masukkan garam dan perisa kalau suka
biarkan didih seketika
rasa ya masin atau tidak

###yong x gunakan air asam untuk udang sbb maukan kemanisan udang tu###
apa pun terpulang pada citarasa ya
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3