Translate

Pengikut

Saturday, 10 May 2014

APAM BETAWI @ APAM TELUR


assalamualaikum
SELAMAT HARI IBU UNTUK SEMUA WANITA BERGELAR ISTERI

apa menu istimewa kawan2 semua
pagi tadi yong sempat buat APAM BETAWI/ APAM TELUR
bukan apa baru2 ni adik bongsu yong telefon minta resepi ni
baru la teringat dah lama sangat x buat
nostalgia tau apam ni sebab inilah resepi kuih pertama yang yong belajar buat pada usia 18thn
bonda saudara yong yang ajar
dengan mak memang boleh belajar kuih muih ni sebab mak memang terror tapi biasa la cara mak2 kita tak de sukatan
dengan bonda saudara ni dia ada sukatan tepat
senang la kan pada yong yang baru nak berjinak2 masa tu
simple sangat resepi ni
semua orang boleh buat
tapi jangan terkejut kalau tekstur dia x berapa gebu ya sbb memang x guna bahan penaik langsung
mai kita check resepi ya

APAM BETAWI @ APAM TELUR

4 biji telur
1 cawan gula (blh kurangkan)
1st esen ros/ esen vanila
2 cawan tepung gandum (ayak)

....pukul telur dgn gula hingga kembang dan putih
...masukkan esen ros
....masukkan sedikit2 tepung
....kukus hingga masak ya


ni yang dah siap dikukus
kalau guna pengukus trio boleh kukus selama 50minit
tutup bekas dengan aluminium foil ye
x mau air jatuh atas apam


simple tapi sedap

3 comments:

  1. Thanks for bold up such aces information. I acquire bookmarked you and will acquire in bandage with your new posts. I like this post, accrue autograph and accordance advising post...!
    Biometric Time Attendance System Supplier in bhubaneswar

    ReplyDelete
  2. I hope you will keep updating your content constantly as you have one dedicated reader here...
    retirement income planner

    ReplyDelete
  3. The blog was in fact fantastic! Lots of abounding admonition and inspiration, both of which we all need!
    Sarajevo apartment

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3