Translate

Pengikut

Saturday 19 October 2013

BENGKANG JAGUNG


 Assalamualaikum
hari nikan asyik hujan je sepanjang hari
perut mula nak berbunyi
kepala mula la mereka macam2
lastnya buat la bengkang jagung ni sambil masak thari tadi

biasa la yong mana ada masak yang susah2 
semua nak yang senang dan mudah aja
ok...kita tengok bahan2 dia ya
nak cepat ni...sambil2 dok niaga ni

BENGKANG JAGUNG

2cwn tpg gandum
1/4 c tepung jagung
3sb tepung beras
1cwn gula...kalau suka manis tambah ya
1 tin jagung dlm tin
1kotak kecil santan kara
2cwn air
4bj telur
secubit garam
2sb marjerin
bijan
pewarna kuning

ni campuran 3 jenis tepung ya






tu antara bahan penting ya

CARA2NYA:

...blend telur dgn gula juga marjerin
...tuang dalam mangkuk besar
...masukkan semua bahan lain satu persatu kecuali bijan
...sebatikan semuanya
...masukkan sedikit pewarna kuning

sambil tu panaskan oven 180'c
panaskan kejap loyang berminyak ya
lebih minyak pun x pa...satg buang la lebihan minyak tu

bila minyak dalam loyang dah panas...keluarkan
tuang semua adunan yg dah sebati tu
tabur la bijan kat atas dia
bakar api atas bawah 
bergantung pada oven ya...
yong bakar 180'c 1jam 35 minit
yong guna loyang 8 inci

ni la hasil dia



kalau potong panas2...x jelita la bengkang tu.hhihihi

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3