Translate

Pengikut

Monday 19 November 2012

GULEI ASAM TEMPOYAK

Selamat tengah malam.....
   Waaaa, memalam buta melayor gambar gulai asam tempoyak. Udah tinggei sekor pun baru tingat nak ngambik gambonye. Punya sedap makan sampei Yong lupa nak kongsi dengan kome semua.
   Aha.....faham ke weiii bahasa perak ni. Belajo2 la ye. Mungkalu tersesat ke Perak, daerah Kuala Kangsor ke, Parit ke....cakap deme rhope ni le. Gesek2 la lidah dulu ye, bagi lembut kata orang.
   orang Perak ngan tempoyak mana boleh dipisahkan. Macam irama dan lagu le gayanye. Andai dipisah pincanglah irama. Cewah3x...macam2 cara masak guna tempoyak ni. kita pelan2 le. sekarang ni musim doghoyan weii, buat tempoyak bebanyak pahtu simpan elok2 dlm peti ais . Bila rasa teringin je, masak la...pe lagi.
   Yang ni Yong namakan GULAI ASAM TEMPOYAK. Mesti ade yg kata ngape x panggil gulai tempoyak je. Gini....pada Yong kalo cayor rope ni panggei gulai asam le, kalo yang kuah pekat melekat tu baru pior gulai tempoyaknye. Kita cuba yang ni la dulu ye dak. Yang nak diet tu elok beno makan rope ni....x berlemak. Yong pulak x daye nak diet, hat rhope ni lagi banyak nambah nasik ade le.....haru betui.
    Check in resepi la....melalut je kojernye


GULEI ASAM TEMPOYAK
(x de sukatan khusus ye)

3ekor ikan mabong
7bj cili padi
2bj bawang merah
1btg serai
kunyit (serbuk blh, hidup blh)
asam keping* (bergantung)
garam
gula
taugeh kasar
2sb tempoyak

~~tumbuk cili padi, bawang merah, kunyit hidup
~~ketuk serai
~~satukan dalam periuk bhn tumbuk, serai, tempoyak, air
~~rebus biar didih dan tempoyaknya larut sebati
~~kalau tempoyak baru kena masukkan asam keping la
~~masukkan ikan dan taugeh kasar
~~masukkan garam, gula......ikut citarasa ya
~~pastikan sesedap rasa
~~boleh dihidangkan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3