Translate

Pengikut

Friday 16 November 2012

FISH N CHIPS

Assalamualaikum........
   dah kul 11:30am rupanya. tentu sibuk kedapurkan. maklum la nak siapkan persiapan untuk hidangan tengahari keluarga, atau ada yang nak ke majlis kenduri. cuti2 sekolah ni kan banyak kenduri kawin. Mesti ada yang tanya kenapa Yong mulakan sembang hari ni dengan gambar 2org ni.....hehehe, kalau tau dek deme berdua mesti bising ni. Ni la muka orang dah tak sabar nak makan tapi kena sabar dulu. Buah hati Yong ni, my hubby n my bujang. Yong tak masak tengahari hari ni sebab bagi deme ni makan pagi lewat pastu bagi kenyang terus.....bagus Yong.....bijak2.
   Pagi ni deme order nak makan western, so (dan dan speking london lak) yang paling simple adalah fish n chip. Stok sentiasa ada sebab memang semua isi rumah suka makan cam gini. Senang sangat untuk sesiapa nak cuba dan makan puas2. Kata anak Yong, makan kat kedai tak puas. Ni hentam puas2 kasi kenyang. Ibunya pulak memang nak senang je.....sabo je lah.
    Dalam set ni Yong siapkan ikan, kentang dan salad. lengkapkan...ada karbohidrat, protein dan serat. Yang spesial kat sini sos untuk salad tu. Ini kegemaran suami yong.....terbaekkkkkk kata dia. Tak de banyak resepi nak kongsi hari ni sebenarnya sebab memang simple. Memandangkan hari ni x de stok utk salad berdaun Yong guna apa yang ada dalam esbok je.....tomato, bunga kobis dan brokoli. Yong gunakan badam bakar untuk salad hari ni sebab gajus pun x de.....sesuka hati je kan. Tengok la gambar salad ni dulu ye
    Tapi kan....sori sangat ye sebab lupa langsung nak ambik gambar sos special tu. Lain kali Yong update masuk ya. Kalau nak sedap pakai la tomato ceri ye. Rangup je....OMG....sedapnya. Mula la merapu merabankan. Kalau suka mix vege pun boleh....yang nak makannya kita. Ikut sedap tekak masing2 ya. Bergantung pada budget semasa juga....hehehe. Kalau x mo salad ni, boleh je ganti dengan coselow. Janji best dan sedap. Okey kita layan gambar fish n chip Yong dan check resepinya. Boleh la buat lepas tu kalau sudi.
   TARAAAAAA>>>>>>>>> ni la hasilnya. Kalau deme berdua tu kata x kenyang saja la. Resepi time

FISH N CHIP

Ikan dori (frozen dari tesco @ giant)
2biji telur
Serbuk roti
Tepung gandum
Tepung jagung
Lada hitam serbuk
Garam
Lemon/ limau

~toskan ikan setelah dibasuh
~perapkan dengan jus lemon, garam n tepung jagung (sdkt) dan lada hitam
~sementara itu panaskan minyak (deep fryer)
~celup ikan dlm telur.....salut tepung.....celup telur lagi....salut ngan serbuk roti. buat sampai habis
~goreng terendam ya sampai masak

SALAD

Brokoli
Bunga kobis
tomoto
Kacang badam

~rebus semua kecuali badam
~letak garam dalam air rebusan
~kacang badam bakar ya 180'c 8minit

SOS

2sb mustard
1sb jus lemon
2sb mayonis
2sb extra virgin olive oil
garam

~gaul sebati....sebatikan rasa ya


KENTANG

beli dan goreng
~boleh hidang seperti mana yang anda mahu
~selamat menjamu selera

HUWAAAAAAAA........PADAN MUKA AKU. DALAM X MAU MASAK TENGAHARI TIBA2 DATANG TETAMU DARI PAHANG......KENA MASAK JUGAK






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3