Translate

Pengikut

Monday 29 October 2012

DAGING BAKAR



Salam Aidiladha semua....
Memandangkan ramai yang buat korban sempena raya haji ni banyaklah daging yang kita dapat. Ini menu pertama sempena korban aidiladha ni. simple je dan sangat mudah. Dah memang taglinenya pun yang sempoi2 je. Sesuai sangat pada sesiapa yang jenis macam Yong ni suka yang sedap tapi senang dan murah. Rasanya semua tau cara nak bakar dagingkan, cuma bergantung pada resepi tersendiri.

Ini salah satu dari resepi kegemaran anak dan suami Yong. Kata abang Yong makan daging bakar ni sampai "mencobak cobak peluh". Faham ke weiiii.....orang perak kata sampai meleleh peluh. Tu tandanya sedap dan power la....hahaha. Sesuka hati je muji diri sendiri. X kisah la kan. Buat dulu pastu rasa sendiri la peluh mencobak2 tu...

Mai kita check resepinya......

DAGING BAKAR

500gm daging batang pinang
2batang serai
1 inci halia
1 labu bwg merah sederhana
3 ulas bawang putih
1 sb lada hitam
garam
gula perang
minyak

Yong guna daging batang pinang jd Yong potong kepada 5 bahagian je. Dagingnya lembut dan senang masak
Serai, halia, Bwg merah, bawang putih dan lada hitam ditumbuk lumat. masukkan gula perang, garam dan minyak. Gaul sebati. Rasa ikut kesesuaian lidah masing2 ya. perapkan pada daging sekurang2nya sejam.
Yong suka bakar menggunakan arang dari guna oven. Yong jatuh cinta pada bau asap dan kegaringan dr api tu. Terpulang pada anda untuk bakar sampai garing atau sekadar masak ya. Kalau nak yang garing potong daging biar nipis. selamat mencuba.....

#####kalau nak tukar kepada ayam gantikan gula perang kepada gula putih#####

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3