Translate

Pengikut

Thursday, 13 February 2014

DANOK, THAILAND


Assalamualaikum dan salam jumaat yang barakah
hari ni kita sembang2 santai ya
ini aktiviti yong...abang ...angah masa cuti raya cina tempohari

tentu ada yang tau ni kat mana kan
ni lah pekan DANOK, THAILAND
hari ni nak cerita serba sikit pasai danok ni
sebenarnya bukan ada plan nak ke danok pun. kami p makan kenduri kat Jerlun...malam tu tido kat Alor Setar rumah kakak angkat yong. dia ni kami gelar duta Danok. Bukan apa ...boleh kata tiap2 minggu masuk sana. Bukan masuk kosong...ada bisnes kat sana

Dalam bulan 11 dulu yong dah p jugak dgn dia. angah x puas nak makan2 dan jalan2 kat sana. Datang kali ni dia mula la meracun bujang yong ajak ke sana. Mengeletek la anak bujang tu. Kebetulan pasport abang memang bawak...so..no hal la kan nak masuk

Depa ajak p Hatnyai mulanya tapi dalam keadaan cuti macam ni polis sempadan x syorkan kami pergi. Dia kata jalan2 kut sini dah la...so...jalan2...makan2...cuci mata la


ha...ni la kakak angkat yong dengan suaminya abang Suri. depa ni sporting gila. Kepala sengal macam kami juga. Jenis x merancang...main terjah je. tapi masing2 dah faham kerenah masing2. tu yang boleh berkawan baik dah lebih 15thn. bukan setakat depa berdua sampai mak pak dia pun macam tu.sat lagi yong citer pasal makanan ya


Orang kata...apa kes datang thai x beli beraskan...x kira la beras wangi ke..beras pulut susu ke...beras pulut hitam ke...beras perang ke....apa segala beras yang depa ada la. Yong beli jugak la serba sikit...jangan x beli kata orang. Ada sejenis yang yong beli tu dia suruh campur dengan beras biasa kita. Yong ambik 3kg...balik rumah campur dengan 7kg beras biasa kita. kalau x nanti masak rasa macam pulut. x la mahal sangat dalam rm 4 sekilo beras tu. beras biasa dia pun ada beli jugak tapi x byk sbb malas kat sempadan satg nak bersoal jawabkan. tapi pulut susu wajib la belikannnnn...hehehe


Siapa yang biasa kesana mesti tau makanan ni kan...macam menu wajib kalau p Danokkan. yang x tahu ini la PULUT AYAM....perghhhhhh memang terbaik la benda ni. ada 2 versi yang yong pernah makan kat sana...satunya pulutnya di tanak...macam yg ni. ada satu lagi pulutnya di kukus. 2 dua pun sedap kalau tanya yong... hehehe


ni pun ayam untuk pulut ayam tu...tapi yang ni kami ambik asing sebab nak ratah macam tu je. seketul peha ayam yg besar tu rm5 duit kita. pastu kami ambik pulak kaki ayam yg digoreng rangup...5 ketui sengget. sedap ooo...sbb bila kita oder dia akan goreng sekali lagi bagi garing. kat mana 2 pun kita boleh nampak la benda ni...cuma kena pastikan yang halal ye.


lupa pulak nak cerita...cara makan dia sangat simple...pulut...ayam goreng...bawang goreng n sos cili. pada yong x de sos cili pun x pe...tapi x boleh kalau x ada bawang goreng. itu la pelengkap makanan ni. dia sangat memberi kesan pada makanan ni. ish...ish...ish...kecur liur pulak dah. nasib la jauh nak pergi


yang ni pun macam wajib cari kat danok tu...daging bakar. sangat lembut dan berjus. daging dia di datangkan dalam set yang seperti itu. siap dengan ulam ulamannya dan sos kicap yang agak pedas2 manis. percaya tak...satu hidangan ni baru rm3 je...puas hati oooo. banyak jugak la...kalau kat malaysia senang2 je jual paling tidak rm6 rasanya kalau set macam ni.


haaaaa....nampak jelas x. nampak tak daging dia yang garing diluar tapi masih berjus kat dalam. depa bakar guna arang je...bau asap bercampur dengan rempah ratus dia tu buatkan perut berkeroncong semula kalau lalu kat tepi2 kedai ni...hehehe


ni tomyam dia...rugi besar la datang sini x makan tomyam kan. kami makan berlima...didatangkan dalam satu mangkuk besar. kalau kat sini...mangkuk je besar...kuah je penuh tapi isinya sikit. kat sana penuh dengan bahan2 nya. rasanya juga sangat berbeza dengan tomyam2 yg kedai siam jual kat malaysia ni. kuahnya dimasukkan susu cair. kat sini kalau guna susu cair cuma untuk tomyam putihkan. memang sangat mabeleeesssss.


abang kata...cer kita cuba sup sayur kat sana. kalau x percaya...sepadat2nya tu sayur dan ayam. jenuh la meratah sayur. kalau p cameron highland pun sup sayur dia x macam ni. ayamnya berketul...sayurnya sgt banyak. puas hati betui. memang berbaloi la kami makan. kami bukan makan kat hotel pun...makan kat gerai2 tepi jalan je. tapi boleh bagi 5bintang la makanan dia. 


kih3...konon nya makan bersuap. kami memang gila2. jemput tengok je lah ye.... ok. nanti kita sambung citer lagi

Sunday, 9 February 2014

MEE KARI


Assalamualaikum
lamanya x jenguk rumah kecik ni
lama juga x sembang dengan kawan2 kat sini
biasala kan...bila nak menulis time tu la line ni sengal
kadang2 idea ada tapi sibuk pulak
maaaf la ya

ok...kita sembang pasal mee kari la hari ni
ni yong buat untuk sarapan pagi semalam
simple2 je...ikut apa yg ada dalam peti ais tu

apa jua bahan yg yong nak tulis sat lagi adalah benar belaka
nanti jangan fikir yang yong terlupa tulis bawang dan rempah2 4sekawan ya
mee kari ni ala2 style cina sikit
dia mmg x berapa pekat macam mee kari melayu
tapi rasanya sangat sedap

dulu memang yong dok jual mee kari
sekarang je x lagi...x sempat nak berkira bahan
x cukup kaki tangan kata orang

ok...kita check resepinya ya

MEE KARI

(A)
rm1 rempah basah/rempah giling mee kari
segenggam anak ikan tamban kering
minyak masak

...panaskan minyak...agak banyak
...masukkan rempah basah mee kari
...goreng seketika
...sambil tu kisar anak ikan tamban sampai hancur
...masukkan kedalam bahan rempah
...tumis sampai cukup masak

(B)
rempah tumisan mee kari( dr rempah basah yg dah siap tumis tadi)
daun limau purut
serai
santan
garam
perisa
tulang ayam 
kerang 
(kalau kerang mentah rebus dan asingkan...kalau kerang isi...masukkan sebelum api ditutup)

...masukkan rempah tumisan dalam periuk 
...masukkan sedikit air
(kalau anda santan segera...blh masukkan air secukupnya...kalau guna kelapa parut masukkan cuma sedikit air sbb nanti santan yg kita perah akan jadi byk)
...masukkan tulang ayam
...sebatikan
...boleh masukkan santan , daun limau dan serai ketuk
...biarkan mendidih dan perisakan kuahnya

(C)
fish cake
fish ball
cili potong
daun bawang
bawang goreng
taugeh

SIMPLE JE KAN...MEMANG YONG X GUNA WALAU SEHIRIS BAWANG
ITU SAHAJA...TAPI KENA PANDAI BALANCEKAN RASA YA

Wednesday, 22 January 2014

SAIZ BAHULU KEMBOJA


assalamualaikun
pagi ni yong x dapat nak sembang panjang2 ye
ada tugasan yang sangat penting

macam ni ceritanya....
kebelakangan ni ramai pulak yang dok tanya yong tentang saiz bahulu ni
ye lah kan...kita nak membeli mesti la nak tau semuanya

ok...yong guna acuan saiz 2
itu standart saiz utk bahulu ni dan lebarnya 12 . 5cm

harap yang bertanya berpuas hati dan dapat jawapan yang diingini
sekian terima kasih

Saturday, 11 January 2014

ROTI TELUR SPECIAL


Ni menu pagi tadi...tapi biasa la kan...ambik masa nak update
antara menu pagi yang paling simple dan nak cepat
yang penting angah sangat suka menu2 macam ni
dan macam biasa...menu ni yong guna kuali ajaib
kalau x de pun x pe...x de hal punya
apa jenis kuali leper pun boleh ye

ROTI TELUR SPECIAL

4 kpg roti putih
3biji telur
1 labu bawang besar yg sederhana
daun sup
2 batang fish cake
garam

....pukul telur sebati, masukkan garam
...cubit2 roti
...potong2 fishcake
...potong daun sup
...dadu bawang besar'

campurkan semua bahan kecuali roti
tuang semuanya kedalam roti
gaul sebati sampai telur meresap kedalam roti

panaskan sedikit minyak
tuang adunan kedalam kuali
tutup sebentar
bakar kedua2 arah
boleh la dihidangkan dengan sos cili dan mayonis
yong udah x sempat nak hiasnya

## segala bahan boleh adjust sendiri ya ##

Wednesday, 8 January 2014

SUP SUHUN DAN PUCHUK


Perghhhh....sape suke...hehehe
senangnya dalam hati...masak simple2 begini
tapi yang pasti semua isi rumah suka
komfom semangkuk besar ni sekali hadapnya...
kalau yong la...x berlauk dah pun x pa sbb dah ada telur
paling dasyat pun kawan dia ikan goreng atau telur masin atau ikan masin
aimakkkk...x noleh dah kata orang

hari ni bukannya malas mana pun tapi biasala
selang seli hari mesti kita masak yang simple kan
ini yong tumis air je
bukan dok buat sayur lemak pakai santan pun
ingat tak bulan puasa dulu
kalau rumah mak mertua yong...seperiuk besar kena buat utk sahur
semua anak cucu menantu dia suka

orang tua buat biasala...sempoi je
dipotongnya cabai kering je kat dalam tu
kalau ada pucuk asin2 atau pucuk manis dibubuhnya
memang la sedap

ok lah...mai kita semak2 resepi ni

suhun
pucuk
ubi kentang
telur
bawang merah
bawang putih
garam 
secukup rasa
cili merah

...tumis bawang putih dan bawang merah
...masukkan kentang dan air
...biar sampai kentang lembut dan masak
...sebelum tu rendam dulu suhun dan pucuk
...dah kentang masak masukkan suhun pucuk 
...boleh pecahkan telur berapa biji yang anda mahu
...masuk kan garam dan perisa secukup rasa
boleh hidang panas2

## kalau nak dapatkan telur tu sebiji2...masukkan telur dahulu kedalam kuahnya...bila telur dah mula mengeras baru masukkan suhun da pucuk ##

Tuesday, 7 January 2014

DAGING GORENG REMPAH KURMA


Assalamualaikum...selamat tengahari
dah solat zohor ke kawan2
dah makan tengahari...yong belum makan lagi

ish...ish...ish...bila  musim rajin melanda tiap2 hari masuk rumah ni
bila MMMMMMM datang bertandang....ermmm bukak pun tidak
dah rope musim hujan dan seangkatan dengannya pulak

hari ni masak simple2 je
sembang panjang pun x gunakan
yang mana lapar tu sempat la nak p menggoreng lagi ni

DAGING GORENG REMPAH KURMA

daging
kunyit
garam
rempah kurma
bawang besar
cili padi
halia

...daging tu potong masa dia beku...keras
...guna pisau besar utk ayam tu potong nipis2
...pastu baru rendam utk lembutkan daging
...gaul dengan serbuk kunyit..garam dan rempah kurma
...pastu goreng
...jgn terlalu lama sbb daging tu nipis je
...masukkan halia, bawang besar dan cili padi
...dah masak bawang halianya boleh angkat
...simple je kan tapi sedap ooo
...try la sbb bau rempah kurma tu memberi rasa lain pada gorengan daging tersebut

NASI AYAM HAINAN TAUGEH....IPOH MALI


Assalamualaikum....selamat petang
udah hujan pulak petang2 gini...macam hujan panas je
kata Sudirman...
"hujan yang turun bagaikan mutiara"

mesti semua dah makan tengaharikan...dah nak masuk asar pun
patutnya time gini tayang gambar minum petang tapi baru nak masukkan gmbr mkn thari
untuk minum petang ni yong dah buat serimuka durian...tapi nanti lah baru yong masukkan

hari ni dengan rajinnya yong masak NASI AYAM HAINAN TAUGEH
entah bila hari tu abg bawa yong p makan nasi ayam taugeh
jadi hari ni yong buat la tapi hainan style
biasa la kan...yong semuanya nak yg senang, simple tapi sedap
x sangka pulak menjadi dan sangat sedap
hehehe...sapa lagi nak pujikan...abang dengan angah kata meletoppppp

ok...ok...kita check resepinya

NASI AYAM HAINAN TAUGEH

SUP
air secukupnya
halia
bawang putih
serbuk sup
garam
perasa
ayam

....rebus air bersama halia, bawang putih, garam dan perasa
...biarkan sampai mendidih besar
...baru masukkan ayam
...biarkan ayam dlm air didih tu selama 20 minit
...angkat dan biarkan ayam di tos kering
...sup ini digunakan utk masak nasinya
...selepas dikeluarkan untuk nasi...sup ini ditambah dengan satu sudu serbuk sup
...rasa masin dan perasanya



NASI AYAM
 4 pot beras
se inci halia
3 ulas bawang putih
1 btg serai
sehelai daun pandan
1/2 st minyak bijan
1 st sos tiram

...tumbuk halus bawang putih dan halia
...tumis dengan mentega bersama minyak masak
masukkan daun pandan dan serai ketuk
...masukkan minyak bijan dan sos tiram
...masukkan beras dan goreng seketika
...masukkan air sup tadi
...masak seperti biasa
...jangan lupa rasa garamnya



SOS MERAH
3btg cili merah
7 tangkai cili padi
3 sb perahan limau
3 sb gula
3 ulas bawang putih

...blender semua...masak
...pandai2 ejas rasa masam manisnya ya



SOS KICAP
5 ulas bawang putih
3 btg cili padi
kicap pekat
gula (terpulang)
tepung jagung

...blender semua...masak
...masukkan tepung jagung utk pekatkan kuah
...kemanisan bergantung sbb kicap pekat dah manis



TAUGEH
taugeh
kicap cair..(yg kita makan dgn telur separuh masak)
minyak bijan
kuah sup

...celur taugeh dlm 30 saat ke 1 minit
terus basuh dgn air sejuk
...satukan kicap cair...minyak bijan dan sedikit kuah sup
...tuang di atas taugeh dan ayam



AYAM
potong ikut citarasa keluarga
ini belum ditambah taugeh dan sosnya

yang ni dah di letakkan taugeh dan sos nya
harap semuanya berpuas hati

SELAMAT MENCUBA DAN MENJAMU SELERA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3