Translate

Pengikut

Thursday 6 December 2012

BENGKANG DURIAN


     Wakakakakakakkaakaaaaaaaaaa............................
      Hehehe, ada yang meroyan air liur x?. kenei ke kuih pe ni.
ehem...ehem....dengan bangganya yong persembahkan BENGKANG DURIAN tuk kali ni.
sejujurnya kan, inilah kali pertama buat kuih ni. tapi amat suka makan kuih ni. sedap, lemak, manis, wangi dan segalanya lah. oh! benar2 menggoda
      Resepi ni yong belajar dari mak sedara yang amat suka memasak. boleh la sesapa yang sudi jenguk2 blog dia CHUMAH.BLOGSPOT.COM. macam2 ada weiiii kat blog dia. dia yang galakkan yong menulis blog ni.
      Memandangkan sekarang ni musim durian dan orang tengah gilakan crepe durian, kita bakar je lah bengkang ni. jamin 100% sedap.ni kan resepi orang lama2 dulu....kita belajar la buat semulakan.senang sangat pun. berani cakapla, bila dah buat post kat fb, tengok maklumbalas macam mana. yong dah cuba, tau la dasyatnya.
       K, mai kita check resepi simple ni

BENGKANG DURIAN

3c isi durian
3c santan (agak pekat)
1c gula
2 1/2 c tepung gandum
1 biji telur
1st garam
pewarna kuning

>satukan durian, gula, telur, garam,santan
>sebatikan ya
>masukkan tepung sedikit sedikit
>pastikan sekata dan masukkan pewarna
>panaskan oven 160'c
>lapik loyang ya
>tuang adunan dan bakar
> 160'c selama 1jam 15minit......@ sampai masak
<bergantung ya pada oven masing2>
>sejukkan baru potong

2 comments:

  1. Suka resipi yang simple macam ni, nmpk sedap... :)

    ReplyDelete
  2. sama la kita kasihilmar....senang tuk dicuba
    insyaallah sedap

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3