Translate

Pengikut

Sunday 2 December 2012

ASAM PEDAS KAK NORA


Assalamualaikum........
       Ada yang x tido lagi ke? meh teman yong menulis time2 gini. rajin la konon2nya. abang yong udah lama lena. dia suruh yong tido tapi mata x mau lelap lak. baik kita sembang pasal menu la

       Ada yang terliur x?.......ni namanya resepi bidan terjun sebab bahan x cukup. jangan ada yang cebik bibir udah. ye la resepi x cukup bahan la katakan. pada yang dah biasa....tagline yong..."yang simple2 je....mudah, murah tapi sedap". yang nak makannya kita. jangan la kata ngape sombong beno ayat yong hari ni.....hihihi

      Bujang yong si Syazwan tetiba je nak makan asam pedas tumis stail orang Johor. lepas ke Johor pulak kita ya....ada sejarah resepi ni. nak tau ke?????? ye lah, yong citer je. dulu yong ada jiran dr Johor...namanya Nora dan Wahub. Nora ni nama dia Norasidah...kawin pulak dgn Abdul Wahub. hahaha, mesti senyum kan, macam citer P Ramlee tu. itu la jodoh namanya.
       
     Udah mula melalut yong ni...di pendekkan citer, kak Nora ni yang ajar yong resepi ni....yong jamin TERBAEKKKKKKK. insyaallah sedap andai diolah dengan betul ya. ikut la citarasa keluarga kita. lauk pauk ni boleh di ubahsuai sikit.

       Sebenarnya boleh guna ikan apa pun. ikut apa yang kita ada, jangan pening2kan kepala ya. Yang ni yong guna ikan talang. bukan talang masin tau....talang fresh. pancing sendiri lagi kat pulau 9 pangkor. yong suka memancing tau.... apa x caya???????

     Ahaaaaaaa...........ada  yang kenal ke? ni secara rasminya nak kenalkan tuan punya diri. masa ni tgh mancing ikan talang la ni. atas bot tgh laut ni. ada sesape yang suka mancing x? mana tau esok2 blh join sama

     resepi ni sedap kalau ada bendi dan tomato.....maveles beb. sebab x de dan malas nak ke kedai kita masak je apa yang ada ya. yang penting kena ada ikan ye...hehehe. okey, kita check resepinya sekarang

ASAM PEDAS KAK NORA WAHUB

1 ekor ikan talang (600gm)
20 tangkai cili kering (rebus)
2 bj bwg besar (yg besar...kalau kecik tambah ya)
3 ulas bwg putih
1/2 inci halia 
1 inci kunyit hidup (blh serbuk)
sdkt belacan
2 kpg asam gelugur
2 btg serai
bendi
tomato
daun kesom
air asam jawa
garam
gula

>blender cili, bwg besar, putih, halia, kunyit hidup, 1 btg serai, belacan
>tumis sampai masak ya.....pecah minyak 
>ketuk lg 1 btg serai....masuk dlm tumisan
>masuk juga asam keping dan daun kesom
>masak, tambah air secukupnya
>masukkan ikan, garam, gula,bendi
>sudah secukup rasa masuk tomato
> tutup api ler....
>air asam tu tambah kalau x cukup masam

~~mesti balance antara masam, masin, pedas
~~bahan boleh adjust ya
~~bwg kena byk sebab kuat nak pekat
~~try ya.....lalalalalalal      

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3