Translate

Pengikut

Saturday 9 November 2013

MAKAN MALAM TADI


Assalamualaikum
selamat tengahari kawan2
inikan....bukan menu thari ni
ni masak utk malam semalam
tak pe la kan
yong pun nak kongsi 2 menu je...
kari bawal simple tu dgn sambal tempoyak je
kacang kelisa dan mempelam tu x bermenu
kena tanam atau beli je ya

bukan apa rajin masak utk makan malamni
pagi tadi makan roti benggali dengan telur separuh masak
tahri pulak pergi kenduri rumah kawan...
alhmdulillah kenyang sampai ke petang
bila dah masuk pukul 6.30ptg tu perut mula la bernyanyi

ok...dah la kita sembang sikit2 ya
kita check menu simple ni

KARI BAWAL SIMPLE

3ekor bawal (kecik je ikannya)
4sb rempah kari ikan
2bj bawang merah
2ulas bwg putih
1 inci halia
1st rempah campur
asam jawa
garam
perisa (kalau suka...yong x bubuh pun)
tomato

tumis rempah campur sekejap
masukkan semua bahan hiris
wangi dan agak garing, masukkan rempah
tambahkan air putih utk pastikan rempah masak
tumis sampai pecah minyak
masuk la ikan dan air asam
kuah terpulang pada anda
perisakan dgn garam dan perisa yang sesuai

## kari ni mmg x pakai santan ya...jadi kita nak dia pekat sikit baru sedap ##

SAMBAL TEMPOYAK

6 cili padi
2cili merah
belacan
garam
tempoyak

tumbuk semua bahan kecuali tempoyak
tambahkan tempoyak masa nak makan senang je...
simple tapi menyelerakan

Thursday 7 November 2013

MEE REBUS TULANG


Assalamualaikum
mee rebus in the house
dah 2hari pun buatnya
biasa la delay entri
ahakss...suka2 hati je kan

kalau nak tahu mee rebus ni kesukaan anak  yong
kalau ada mee rebus ni x payah buat makanan lain dah
boleh makan dari pagi sampai ke pagi
tu diaaaaa..........punya la dasyat nak bagitahu
heehehe...jangan marah ya

untuk kuah dia kali ni yong guna tulang rusuk 
sedap weiii
malas la nak sembang banyak2
kalau rajin tu buat la sendiri ya
comfirm x menyesal

MEE REBUS TULANG

Tulang rusuk...dlm 500gm ke 1kg (bergantung ya)
1 kg ubi keledek kuning
20btg cili kering
rm2 udang kering
bawang besar
bawang putih
halia
2 btg serai
serbuk kunyit
2 kiub ayam
garam
gula 

## INI CARA MASAK GUNA PERIUK TEKANAN TINGGI YA ##

...kisar dulu cili kering, bwg besar, putih dan halia
...kisar juga udang kering dan keledek yg dah direbus
...masukkan tulang dan semua bahan tumisan dan semua bahan lain ke dalam periuk tekanan
...setting utk 40 minit

---selepas 40 minit, yong tukarkan periuk kuah ini ke periuk biasa
----bukan apa sbb dalam periuk tekanan kita x kan dapat kepekatan kuah yg kita mahu
---kalau anda terlebih air utk kuah jangan risau
----boleh masukkan tepung jagung utk pekatkan nya
---selaraskan rasa masin dan manis kuah ya

....bahan hiasan terpulang kepada anda 
selamat menjamu selera

Wednesday 6 November 2013

KASUI PANDAN


assalamualaikum
selamat malam
kita sembang2 sat ya sebelum yong nak tengok rancangan kegemaran yong
ada sesapa yang tiap2 minggu tunggu citer blacklist kat astro701 tak
la ni cukup tak senang duduk kalau x dapat tgk citer tu setiap rabu 10malam
amboiiiii...........kemain lagi promotenya kan

mmm...kalau dah hujan tu kan perut tu ada je mintak isi
tambahan pulak kalau ada abang kat rumah
mula la dia tanya apa yang ada untuk di makan

sori gambarnya tak berapa menarik
bukan apa...lupa nak tangkap masa dok elok2 tu
ni la kasui pandan
mai kita tgk resepinya ya

KASUI PANDAN

1 1/2 cwn tpg gandum
1/2 cwn tpg ubi
2 3/4 cwn air pandan
( daun pandan + air kosong )
secubit garam
sdkt kapur makan
3/4 cwn gula (blh adjust)
beberapa titik pewarna hijau epal

...kisar daun pandan dgn air kosong utk dapatkan 2 3/4c air pandan
...tapis hasil kisaran tu ya
...masukkan semula air pandan ke dalam blender
...masukkan semua bahan lain
...sebati semuanya tapiskan ke dalam loyang
...loyang tu sapu minyak sikit ya utk senang nak potong nanti
...sebelum tu panaskan kukusan
...boleh la kukus sehingga masak dlm 45mnt atau lebih

TABURAN ATAS

kelapa parut putih
garam

...tabur atau golekkan kuih yg dipotong ke atasnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3