Translate

Pengikut

Friday 19 July 2013

BAWAL TOMATO MAK

Assalamualaikum
hari ni rasa macam sempat sikit nak sembang2 kat sini
biasa la kan...hari ni dah 10 ramadan
makin berkejar masa nak siapkan tempahan

ok...hari ni masak ikan bawal tomato ni
byk kenangan ikan bawal ni
masa kecik2 dulu dok kat kampungkan
mana ada kedai2 tomyam macam sekarang
mana tau ada sweet sour...3 rasa...dll
kalau mak masak ikan bawal macam ni rasa habis hati dah
sedap x ingat dah
ye lah...dok kampung...lagi pun bukan orang senang
ayah cuma peneroka kelapa sawit masa tu

hari ni kita check resepi yang mak selalu masak untuk kami 3 beradik dulu2
macam biasa...anda boleh adjust mana yang patut ya

BAWAL TOMATO MAK

1 ekor ikan bawal
6 tangkai cili kering **
1 labu bawang **
2 ulas bawang putih **
1 inci halia **
1 batang serai
sos cili
sos tomato
garam
perisa

...ikan bawal digoreng garam kunyit dahulu
...kisar bahan bertanda **
...ketuk serai
...tumis bahan kisar dan serai
...garing, masukkan sos
...boleh tambah air kalau mahu
perisakan secukupnya
tuang keatas ikan tadi
boleh dihidangkan

simple kan

Tuesday 16 July 2013

SUP AYAM BEREMPAH


Assalamualaikum
iftar ke 7
simple...senang...sedap
tambahan pulak kalau panas2

hari ni masak yg paling ringkas
bukan apa, malam satg ada plan lain
buat sup ayam je..
penghuni rumah ni suka sup jenis yang berempah cam gini
baru puas kata abang ngan angah

ok...kita check resepi ya

SUP AYAM BEREMPAH
(adjust bahan2nya ya)

ayam...(suka yg bertulang)
bawang besar
bawang putih
halia
jintan manis
jintan putih
lada hitam
1sb rempah sup
1sb rempah kurma
rempah 4 sekawan
kentang

tumis bwang, halia, jintan2, lada hitam dan rempah yang telah di kisar bersama
masukkan rempah 4 sekawan
masukkan air secukupnya
masukkan kentang...biar sampai kentang empuk
masukkan ayam
perisakan dengan garam dan perisa 
sebelum angkat masukkan daun sup
sedia dihidang dan dinikmati

Sunday 14 July 2013

MAKARONI BAKAR BERCHEESE



Assalamualaikum
iftar ke 5
alhamdulillah
hari ni x mau sembang panjang2 ye
kita terus ke menu berbuka 
ni antara yang yong buat hari ni

MAKARONI BAKAR BERCHEESE

1 paket kecil makaroni
1 pek ayam cincang Ramly (400gm)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2sb rempah kari
1sb rempah kurma
keju cheddar
keju craft (keping)
3 biji telur
garam
gula

...rebus makaroni
masukkan garam dan minyak

...panaskan minyak
...tumis bawang besar dan bawang putih yang di dadu
...masukkan rempah kari dan rempah kurma
...garing, masukkan ayam cincang
...masukkan sedikit air
perisakan dengan garam dan gula
...dah masak sebati, masukkan makaroni tadi
tutup api dan masukkan parutan cheddar cheese

lapik loyang dengan aluminium fiol
pukul sedikit telur
gaulkan dengan campuran makaroni tadi
tuang kedalam loyang
bakar selama 30minit (180'c)
## bergantung pada oven masing2 ya##

sejukkan sebelum potong

Friday 12 July 2013

BUBUR LAMBUK ( IFTAR KE 3 )




Assalamualaikum

selamat berbuka hari ke 3 ramadan
tentu semua dah selesai menunaikan ibadat wajib yang dituntut ke atas kita
alhmdlh...rezeki kita masih ada untuk berbuka selepas berpuasa sepanjang hari

hari ni sangat sibuk
jadi masak yang simple2 je
semalam lagi abang yong suruh buat bubur lambuk tu
tapi semalam kan yong buat nasi beryani jadi menu tu tukar ke hari ini
selain tu yong juga buat desert simple kegemaran abg yong...BETIK JALO
pelikkan namanya...itu orang kampung panggil
orang bandar panggil yong x tau
ala buahnya macam betik tapi kulitnya putih
selain tu yong beli pecal dan ayam percik

mai kita check resepinya

1. BUBUR LAMBUK

2pot beras
1 labu kecil bwg besar
2ulas bwg putih
1 inci halia
1sb lada hitam
lobak masin
kacang tanah
1st jintan putih
1st jintan manis
1sb rempah sup
1sb rempah kurma
beberepa ketul ayam
2 kiub ayam

basuh beras dan didihkan dgn air yg secukupnya untuk jadikan kanji
masukkan kacang tanah dan lobak masin juga ayam
sementara itu kisar semua bahan lain
tumis semua bahan kisar
garing masukkan ke dalam periuk berisi beras tadi 
masukkan 2 kiub ayam
setelah kembang masukkan garam secukupnya
kalau suka perisa letak la ya
bila ayam telah masak keluarkan untuk di carik2 isinya
masak hingga pecah biji
hidangkan dgn isi ayam...daun sup dan cili merah

## kalau suka lebih pedas boleh tambahkan lada hitam lagi ##

BETIK JALA

buah betik jala
santan
garam
gula

sebatikan semua
hidangkan sejuk

Thursday 11 July 2013

SET NASI BRIYANI


Assalamualaikum
Salam Ramadan buat semua

lamanya yong tak sempat nak update kat sini
sekarang ni sibuk dengan oder biskut
dateline yang singkat buatkan masa amat terbatas

dah 2 ramadan hari ni
alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menyambut bulan mulia ni
semoga kawan2 semua mendapat keberkatan di bulan mulia ini

ini adalah menu berbuka untuk hari kedua
balas dendam kononnya...
semalam masa masak nasi terlupa nak tekan on jadi masa berbuka melopong le
yong jenis makan nasi masa berbuka

mai kita check menu ya
1/ nasi briyani sempoi
2/ ayam masak merah
3/ jelatah senang
4/ pajeri nenas (jiran bagi)
5/ kih muih (beli)

1. NASI BRIYANI SEMPOI

4 pot beras
1 paket rempah briyani MAGGI
1 labu kecil bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 helai daun pandan
rempah 4 sekawan
minyak sapi

basuh beras....masuk kan kedalam periuk nasi
sukat airnya
tumis bwg besar, bwg putih, halia yg dikisar
masukkan rempah 4 sekawan n daun pandan
masukkan rempah briyani
tumis sampai agak garing
tuangkan semuanya ke dalam periuk
masukkan garam 
biarkan masak

2. AYAM MASAK MERAH

8 ketuk ayam
12 bj cili kering 
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
sos cili
sos tomato
sos tiram
kacang peas
daun sup

goreng ayam dgn garam dan kunyit...ketepikan
tumis cili kering, bwg besar, halia, bwg putih
garing...masukkan sos cili,sos tomato, sos tiram
masukkan sdkt air kalau perlu
masukkan ayam
biarkan sebati
masukkan garam jika perlu
masukkan kacang peas dan daun sup
tutup api

3. JELATAH

timun
nenas
bawang besar
garam 
gula
cuka

satukan semua...
perisakan 

sekian....itu sajalah juadah hari ini
selamat berpuasa ya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3