Translate

Pengikut

Sunday 17 March 2013

PUYUH MASAK HALIA (VERSI 2)

Selamat petang......assalamualaikum

ahaaa......menu malam tadi ni
abang yong balik keje tadi katanya lapar
puyuh je yg ada dalam petiais masa tu
masak la puyuh ni malam tadi

yong ni sebenarnya memang x rajin masuk dapur malam2 hari
tambah2 pulak kalau lepas jam 9:30 malam
rasa macam seksanya nak g dapur pegang periuk kuali
sebab awal lagi boleh la layan
kalau hari niaga lagi la x larat

tapi dah namanya kita ni pompuan...isteri
mesti x sampai hati jugak
tambahan pulak abg yong bukan balik hari2
dia kerja outstation
bila dia ada tu seboleh mungkin yong akan masak
kecuali la dia sendiri kata x yah masak hari ni
masa tu rasa best sangat
kesiankan...deme kerja keras cari rezeki untuk kita

PUYUH MASAK HALIA (VERSI 2)

6 ekor puyuh
8bj cili padi
1 labu bawang besar
seketul besar halia muda
3 bj bawang putih
sos tiram 
kicap pekat

.....goreng garing puyuh dgn garam kunyit
....ketepikan
....goreng bwg besar, bwg putih, cili padi n halia sampai layu
....masukkan sos tiram dan kicap pekat
....masukkan air
....rasakan ikut citarasa
....masukkan puyuh 
....gaul sebati

### versi ni yong buat kering ###

Thursday 14 March 2013

TELUR BAKUL SPECIAL


Selamat pagi....assalamualaikum

angin pagi yang bertiup lembut ni menghadirkan perasaan rajin yg membuak2
terhasillah sesuatu yg agak dasyat pagi ni.
biasanya jarang sekali buat sarapan dan kalau ada pun yg simple2 je
ambik berkat pagi jumaat yang mulia.....ahakss
x leh pakai punya pengenalan

pagi ni buat sarapn yg berat tuk anak bujang yang baru baik demam dan ayahnya
permintaan pagi yang ooooo.........aaiiiiiii
mengenangkan nak buatnya sangat2 simple jadi x la berat hati
dlm tempoh 30 minit dah blh makan
yg penting...senang, sedap dan murah


buat pun dalam 5 biji je....
cukup la tu

ni la hasilnya lepas bakar

setelah dipotong.....tengahnya jd begini

TELUR BAKUL SPECIAL

5 keping pastri puff
5 biji telur
1 labu bwg besar sederhana....(dadukan)
sdkt daun sup
1 biji cili merah.....(dadukan)
garam

.....sapu acuan dgn marjerin ya
.....panaskan oven 200'c

.....gelek pustri puff sedikit (muat tuk acuan)
jgn lupa tabur tepung 
.....masukkan ke dlm acuan 
.....pecahkan telur ke dalam pastri puff
.....taburkan sedikit garam
.....taburkan bawang, cili n daun sup
.....bakar selama 20-25 minit (bergantung pada oven)

blh di hidangkan bersama potato wedges atau apa saja


Wednesday 13 March 2013

SAMBAL BELACAN BELIMBING WAP



Selamat tengahari kengkawan.....
hari ni x mo tayang yang lain....cuma yang ni je
oh....pembuka selera ni..
mesti pernah makan, betul x?

rumah jiran yong tengah banyak buah belimbing buluh ni
macam2 kita boleh buatkan, tapi yang ni yang terlintas kat hati
aduiiiii kecur liur ni
hancus semua diet kalau ada benda ni....hahaha
mula la x sedar diri menambah nasi
ada ikan goreng ngan ulam timun pun cukup dah
ya....ampunnnnnnnn

kawan2 dah masak ke?
kalau dok terfikir tu....try la sambal ni
istimewanya sambal ni sbb belimbing tu yong wap kan dulu dlm periuk nasi
jadi dia lembut la kan.
bila nak makan nanti kita tenyeh2 la dlm sambal tu
ish....mai la kita check resepi

SAMBAL BELACAN BELIMBING WAP

2 bj cili merah
8 bj biji cili padi
sedikit belacan
garam
belimbing buluh

.....belimbing tu wapkan kat dlm periuk nasi yg hampir masak tu ya
.....satukan semua bahan lain
....tumbuk semuanya
.....belimbing tu nanti lenyek2 dlm sambal bila nak makan ya

Monday 11 March 2013

SAYUR LABU SUUN DAN PUCUK

adoiiiiiiiiiii.....................hujan2 ni asyik nak makan je.
tak tau la bila boleh kurus macam ni
x hujan pun nak makan je....hujan apatah lagi.
x blh pakai betui la yong ni kan

dah x tau apa nak disumbat kat perut ni. 
gambar ni tangkap dah lama tapi tadi buat lagi.....
x basikan guna gambar lamakan

nak kata sup bukan, nak kata gulai pun bukan
ini ikut kejadian semasa je....apa yg ada dlm peti ais tu
labu tu ada la sejurai lagi lebih buat gulai lemak 3hr lepas kut
suun pucuk tu mmg wajib ada la kat rumah ni
ni bukan makan ngan nasi tapi main hirup camtu je
kalau kawan2 nak makan ngan nasi pastikan ada ikan masin dan sambal belacan ya

SAYUR LABU, SUUN DAN PUCUK
(resepi ni x de sukatan ya.....campak2 je)

bawang kecil
bawang putih 
suun
pucuk
labu kuning
telur
cili merah
garam

.....tumis bawang sampai layu
.....masuk air dan labu
.....kalau nak kuah byk msk la lebih ya
.....agak2 labu dah nak lembut masukkan suun pucuk yg dah direndam tadi
.....masuk gak cili merah yang di potong
.....perisakan dgn garam
.....dah lembut semuanya blh la angkat dan makan

simple....murah....sedap

Sunday 10 March 2013

BUAH / BUNGA TERATAI

Selamat petang kawan-kawan
sibuknya lah kebelakngan ni....

dah siap kudap tuk minum petang ni.....
cuti2 hari ahad ni mesti ramai ahli rumahkan
masak apa ya tuk keluarga

tadikan yong pergi hospital tgk adik ipar yg masih ditahan diwad sebab darah tinggi x turun2 selepas bersalin
dah hari kesebelas dah ni....sian dia

balik dari hosp tadi ternampak la ada org jual buah teratai ni
x pernah makan pun
x tau apa rasanya
tanya kat abang yong tadi....mabuk x kalau makan buah ni,
jawab dia lagi sempoi.....kalau mabuk ke....meracun ke...kita mati sama2
ala......haiiiiiii, romantik yang sentap

tadi try la makan mentah camtu je....
mmmm.....lemak2 kelat gitu
sembg2 dgn kawan2 tadi ada yg kata biji kat dlmnya kena buang....pahit
ada yg kata makan biji tu elok tuk buat ubat darah tinggi

ada kata yg keringkan blh masuk dlm lai ci kang
ada kata goreng tepung
ada kata daunnya buat balut nasi ayam
ada kata batang kat buah ni buat ubat resdung

kawan2 kalau ada idea tu kongsi la ya
yang berani yong jamin....X MABUK N X MATI....hihihi

wasalam.....bye

Sunday 3 March 2013

CREAM CHEESE STRAWBERY PIE

Assalamualaikum....
dah banyak hari yong x mai jenguk rumah kecik ni.
sibuk sikit la beberapa hari ni
adik ipar masuk wad nak bersalin kat hospital klang
keluarga yong kat perak....keluarga dia kat melaka dan kelantan
kiranya yong yang paling senang tuk pergi sbb x de anak kecik

pie ni yong buat dah byk hari....dan dah berkali2
yong dah cuba dgn buah2 yg lain tapi tetap berkenan dgn strawberi jugak
rasa cream cheese yg agak berat tu akan terpotong bila digabungkan dengan strawbery ni
kalau nak guna anggur, peach atau oren terpulang ya
jangan nak pening2kan kepala n susah2kan otak
ni buat tuk makan sendiri, lain la kalau customer oder

buatnya simple n mudah
kan dah janji x mo ajar yang susah2
yg penting variasi masakan kita membanggakan suami n anak2
bangga pe bila cik abang kita cerita kat org kita buat macam2 tuk bagi dia ngan anak makan
pandai2 la pilih resepi ya
yang penting,....kredit untuk kita semula

CREAM CHEESE STRAWBERY PIE

Base:.....
15 ke 20 kpg biskut tiger
50gm butter
1/3 c gula castor

......hancurkan biskut
......pukul gula dgn butter
......gaul pada biskut
......ratakan atas loyang
......simpan dalam peti ais
 
Cream cheese:....
250g cream cheese
1/2c whipped cream
1/3 c gula
1st esen
1st perahan lemon
1st parutan kulit lemon

.......pukul whipped creamm kembang....ketepikan
......pukul cream cheese + gula + esen + perahan lemon + parutan kulit lemon
......sebati....masukkan whip cream tadi
......tuang atas base tadi
......simpan semula dlm 2jam

Topping:.....
3sb jem strawbery
buah strawbery

......letak jem dalam mangkuk 
......rendasm mangkuk dlm air panas
......kacau biar cair
......masukkan buah strawbery
......susun buah di atas pie tadi dan sejukkan

###jgn biarkan diluar peti sbb ia akan mencairkan cream cheese###
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3