Translate

Pengikut

Sunday, 3 March 2013

CREAM CHEESE STRAWBERY PIE

Assalamualaikum....
dah banyak hari yong x mai jenguk rumah kecik ni.
sibuk sikit la beberapa hari ni
adik ipar masuk wad nak bersalin kat hospital klang
keluarga yong kat perak....keluarga dia kat melaka dan kelantan
kiranya yong yang paling senang tuk pergi sbb x de anak kecik

pie ni yong buat dah byk hari....dan dah berkali2
yong dah cuba dgn buah2 yg lain tapi tetap berkenan dgn strawberi jugak
rasa cream cheese yg agak berat tu akan terpotong bila digabungkan dengan strawbery ni
kalau nak guna anggur, peach atau oren terpulang ya
jangan nak pening2kan kepala n susah2kan otak
ni buat tuk makan sendiri, lain la kalau customer oder

buatnya simple n mudah
kan dah janji x mo ajar yang susah2
yg penting variasi masakan kita membanggakan suami n anak2
bangga pe bila cik abang kita cerita kat org kita buat macam2 tuk bagi dia ngan anak makan
pandai2 la pilih resepi ya
yang penting,....kredit untuk kita semula

CREAM CHEESE STRAWBERY PIE

Base:.....
15 ke 20 kpg biskut tiger
50gm butter
1/3 c gula castor

......hancurkan biskut
......pukul gula dgn butter
......gaul pada biskut
......ratakan atas loyang
......simpan dalam peti ais
 
Cream cheese:....
250g cream cheese
1/2c whipped cream
1/3 c gula
1st esen
1st perahan lemon
1st parutan kulit lemon

.......pukul whipped creamm kembang....ketepikan
......pukul cream cheese + gula + esen + perahan lemon + parutan kulit lemon
......sebati....masukkan whip cream tadi
......tuang atas base tadi
......simpan semula dlm 2jam

Topping:.....
3sb jem strawbery
buah strawbery

......letak jem dalam mangkuk 
......rendasm mangkuk dlm air panas
......kacau biar cair
......masukkan buah strawbery
......susun buah di atas pie tadi dan sejukkan

###jgn biarkan diluar peti sbb ia akan mencairkan cream cheese###

2 comments:

  1. Salam perkenalan....
    http://monasrie.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3