Translate

Pengikut

Friday 20 December 2013

RENDANG AYAM


Assalamualaikum
yuhuuuu...hari ni masak awal
rajin la kononnya kan

rasanya ramai yang pergi kenduri kawen kan hari2 minggu macam ni. yong x kemana hari ni sbb abang kerja. kalau ada pun mungkin malam ni ke Taiping sbb pak sedara yong buat kenduri sikit semnpena dia nak ke Mekah buat umrah dengan isterinya

tapi ketahuilah wahai kawan2...sejenis ni je yang yong masak. hahaha. thari ni abang kerja jadi masak yang utama dulu...malam nanti kalau x ke Taiping baru tambah lauk lain. boleh gitu. begitu la yong ni. masak yang simple2 je kan.

kebiasaan ahli rumah ni depa x suka lauk yang dipanaskan semula. jenis yang sekali masak...makan...vacum sampai habis. sapa yang datang x bgth tu, petak la kepala yong.

ok lah...kita tengok resepi sempoi yong ni ya

RENDANG AYAM

1 ekor ayam ( 1 1/2kg)
15 tangkai cili kering
bawang besar
2btg serai (besar)
1 inci kunyit hidup
santan
asam keping
serbuk kunyit (kalau perlu)
 1 sb serbuk kari daging
garam
kerisik
daun kunyit / daun limau purut

...blender cili kering, bawang besar, serai, kunyit,
...tumis sekejap bersama rempah kari daging
...lepas tu masukkan santan
...perisakan dengan garam
...kalau warnanya kurang menarik blh tambahkan serbuk kunyit
masukkan asam keping dan ayam
...sbb ayam daging jadi yong masukkan akhir 
...x mau ayam jadi hancur
...masukkan kerisik
...akhirnya boleh masukkan daun kunyit ataupun daun limau purut

boleh la makan dengan nasi putih atau pulut lemak ye

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3