Translate

Pengikut

Tuesday 20 August 2013

KARI KEPALA IKAN MERAH


BISMILLAHIRRAHMANIRROHIM

Assalamualaikum
selamat tengah hari kawan2
dah masak ke untuk keluarga hari ni
yong belum lagi
hajat di hati nak buat sup gear box...tapi la ni dok mengadap kat sini lagi

hahaha...
citer nak buat sup gear box tapi tayang gambar kari kepala ikan
memang hampeh betui la yong nikan
biasa la...yong mana sempat nak update segera
kebanyakkannya entry tertunggak

sebenarnya sebulan puasa hari tu...mana ada sekali pun yong masak kari
x dak sapa yang nak makan
keluarga yong jenis yang simple2 je

lepas geram punya pasal...raya ke 5 hari tu yong p cari ikan merah
ok la harganya kat Tanjung Rambutan ni...1kg rm26
suruh orang pasar tu potong siap2 sekor tu
masaknya dalam 4 ketui je
kuali je besar

satu lagikan.
yong x berapa pandai bergulai dalam periuk
yong suka guna kuali
rasa selesa sangat

ok lah, cukup la kita merepek meraban

KARI KEPALA IKAN

1 ketul kepala ikan merah (belah 2)
2 ketul isi ikan merah
2 bungkus rampah kari ikan babas
1sb serbuk cili
bawang merah
bawang putih
halia
rempah campur
asam jawa
garam
tomato
bendi
santan pekat

CARANYA:

...panaskan minyak
...masukkan rempah campur
...masukkan bawang merah, bawang putih dan halia
...masukkan rempah kari ikan dan serbuk cili bersama air
(yong x suka bancuh rempah dgn air)
...tumis garing dan pecah minyak
...masukkan ikan dan air asam
...biar merenih seketika
...masukkan air secukupnya
...apabila ikan hampir masak masukkan santan pekat bersama bendi, garam
...kalau suka perisa boleh tambahkan
...rasa masin masam kari anda
...apabila santan dah masak boleh la tutup api
...masukkan tomato di akhirnya
...boleh hidangkan

### pada yong kari yang sedap adalah kita boleh rasa rempahnya, masamnya dan masinnya###





























No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3