Translate

Pengikut

Sunday 9 June 2013

ROTI BERINTI CENDAWAN





assalamualaikum
dash sarapan ke kawan2 semua
hari ni menu simple macam selalu
dah 2minggu anak cuti sekolahkan
hari ni budak2 dah start sekolah semula

ini menu yang sangat sesuai dan mengenyangkan
sebenarnya x tau nak letak nama apa kat menu ni
kalau ROTI BERINTI CENDAWAN ok x?
hentam je lah kan...yang penting sedap, simple dan murah

ROTI BERINTI CENDAWAN

potongan roti perancis (yg panjang tu)
1bj lada benggala merah
1bj lada benggala hijau
1bj bawang besar
1/2 kiub ayam
garam (jika perlu)


1/  STEP 1

bakar je lada benggala ni macam ni
jangan risau x meletup punya
bakar sampai kulit dia hitam ya


STEP 2

lalukan kat bawah air untuk buang kulit hitam tu
isi dia jadi lembut
keluarkan biji dia pastu potong panjang2 ya


STEP 3

tumis bawang besar
bila dah layu masukkan lada benggala tadi


STEP 4

yong guna 2jenis cendawan ni
satu yg halus tu shitake...yg satu lagi yong x ingat namanya
apa yg pasti mmg sangat sedap


STEP 5

pastu masukkan je cendawan2 tu ke dalam kuali
goreng sekata
masukkan kiub pati ayam
rasalah samada anda perlu guna garam atau x
pada yong x perlu lagi bahan perasa atau perisa yang lain sbb cendawan ni dah keluarkan rasa yang sangat sedap dan manisnya


STEP6

bakar sekejap roti tu
pastu letak inti tadi di atasnya
boleh makan terus
sedap kalau ada teo o suam bersamanya
cubalah ya

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3