Translate

Pengikut

Friday, 31 May 2013

PENGAT PISANG


Assalamualaikum
salam sejahtera
salam 1 Malaysia
salam Perak Amanjaya

wallah...wallah
yong nak tayang pengat pisang je hari ni

sebelum tu....ampun maaf dipinta
sangat2 sibuk
rumah yong la ni dah macam nak sambut raya lagi semingu
oder tuk biskut x putus2
rezeki tu...alhamdulillah

biasa la bila siang dah bertungkus lumus...malam mula la nak menulis pun malas je
tapi malam ni semangat sikit
bukan pe...kul 11pm ni kena p ambik bujang yong dr tempat silat dia
mata dah ngantuk...kalau layan mata satg lena
anak yong tertunggu2 pulak
maklumla malam ni ayah dia lewat

ok...kita sembang pasal pengat pisang ni
buatnya sangat la mudah dan cepat
ini kegemaran abang yong dari kecik2....kata dia la
tapi kan...rumah yong ni, apa jenis bubur atau pengat mesti nak kena simpan dalam peti ais dulu bagi sejuk
adoiiiii................sedapnya telan

PENGAT PISANG

1 sisir pisang abu..yg masak
santan
gula putih
gula melaka (terpulang)
daun pandan
sagu biji (terpulang)
sedikit garam

...potong pisang
....masukkan santan cair
...masukkan gula
....biar gula hancur n pisang lembut
....jangan lupa masukkan garam dan daun pandan ya
....sagu basuh dan tos
....agak hampir masak masukkan santan pekat dan sagu
,...biar didih dan sagu masak
sejukkan

### macam biasa, kepekatan, manis, bergantung pada kegemaran tekak keluarga ya ###
senang n simple

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3