Translate

Pengikut

Sunday 17 February 2013

PUDING PAK ENGKU

MMMMMMMM...............................
Ni menu masa anak sedara kawen baru2 ni....
alahai musim cuti sekolahkan....raya cina
n3 tertunggak la ni, lambat update
memandangkan hari jumaat tu yong masih niaga lagi sampai pukul 10malam, kendurinya pulak hari sabtu.......teramatlah suntuknya waktu nak buat yang dasyat2
jadila kan dr datang tangan kosong je pagi sabtu tu
biasalah....hidup ni kena la tahu berbudi bahasa

ni sejenis puding sebenarnya
biasa orang panggil puding belang atau puding danu
tapi yong nak tukar ke PUDING PAK ENGKU.
ngape ye......ada la sikit citer masa hari kenduri tu
jadi digelar oleh mereka macam tu....yong ikut je sbb macam gempak je namanyakan

x kisah la apa namanya sekalipun sbb yang penting kita rajin nak buatnya
makin rajin kita....makin cantik hasilnya

mai kita belek2 resepinya ya.....

PUDING PAK ENGKU

25gm agar2 serbuk
1500ml air
350gm gula caster
1 tin susu cair
3bj telur
2sb tepung kastard
1sb butter
 
pewarna merah +perisa ros
pewarna hijau + perisa pandan
pewarna ungu + perisa blueberi
pewarna kuning + perisa oren

......masak agar2 bersama air dan gula
......masak sampai didih
.....tutup api
......blender susu, telur dan tepung kastard
......tapis kedalam bancuhan agar2 tadi
......terus kacau dan buka api
.....masak sampai agak likat

>>>>bahagikan pada 4 bahagian @ blh dikurang @ dilebihkan 
>>>>masukkan setiap pewarna dan perisanya
>>>>tuanglah berselang seli macam kat bawah ni ya

 mula bubuh la warna hijau contohnya. tuang je kat atas dulang tu

pastu tuang je warna oren kat atas dia

pastu tuang pulak la warna ungu ni yang berperisa blueberi

buh la warna merah pulak.

buatla ulangannya sampai habis ya
nanti buat la corak kat atasnya kalau suka
sejukkan sebentar dan boleh masukkan kat dalam petiais ya
sedap kalau makan sejuk2
nanti dapat la rupa yg kat atas sekali tu

####loyang tu basahkan dgn sedikit air ya sebelum tuang puding untuk elak dari melekat####
....yong guna loyang 11x11x1

2 comments:

  1. sangat sedap!! terbukti... nak try ni kena beli loyang dulu ..hihhihi... nanti izan hapdate kat blog teman plak yer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. x perlu loyang besar2 sayang.....guna apa pun boleh janji rasanya gempak....nanti maksu jenguk2 tgk ya

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3