Translate

Pengikut

Sunday, 24 February 2013

MENIMBANG RASA

Selamat malam semua.....assalamualaikum
ermmmm....malam ni kita sembang2 santai ye
hari ni kan ke hari minggu.....aktiviti santai2 je

ahaaaaa.....nak tanya ni, yang masuk blog yong perasan dak ada lagu kat situ
patutnya bila masuk je blh on terus tapi x tau tang mana silapnya
x kisah la kan....kalau klik pun bukannya susah.....tetap boleh dengar

lagi satu kat situ kan dah ada nufnang...
sudi2 la tolong klik ye....baru nak belajar ni
x paksa pun tapi sekadar tanda sokongan ok pe kan

kita sembang semula bab lagu la ya...
tu lagu OSLAN HUSEIN....MENIMBANG RASA
lagu lama ni tapi tah macam mana blh terjatuh cinta sekarang ni
semua gara2 bujang yong la pos tuk yong....
x pe kan...jatuh cinta kat lagu tu je....bukan kat org lain
maunya meraban abang yong,,,hehehe

MENIMBANG RASA

Apakah yang kau rasakan
tanda aku serta memujamu
padaku lain tiada hanya
cumalah rasa pemikat cinta

tiadakah dihatimu
bertempatku dimenimbang rasa
menimbang sayang hasrat asmara
gayamu manis jelita

andai kata engkau pun tahu
bagaimana hatiku sekarang
rindu selalu melambai jiwa
hingga kasih sayang ku terbuang

tetapi kau tak mengerti
bagaimanakah jadinya nanti
merindu sepanjang hari
tak kekal dan abadi

####ini lirik asal oslan###

best tau lagu ni...comfirm jatuh cinta punya
try la dengar ya
pastu senang2kan hati sendiri
 

Saturday, 23 February 2013

SPAGETI AYAM

assalamualaikum......sopan santun malam ni yong
bukan pe.....2 3 hari ni dan update puisi je. nak buat mcm manakan....
ada ke yang suka baca puisi2 yong?.....selingan kan

ok....berbalik pada menu kita ni....ala tentu dah taukan benda pe nama masakan ni
terus terang sejujurnya.......yong suka masak benda2 cam gini tapi makannya x byk mana pun
dari kecik dah terbiasa dengan nasi....nasi....nasi
tapi yong buat semua ni n suka cuba masakan2 yang baru
anak ngan abg yong x yah citer la....mmg sgt2 suka

kepuasan pada kita adalah bila org suka apa yang kita masakkan....
tengok deme makan bertambah aduhaiiiiii sgt2 dihargai rasanya
kena pulak yang suami ngan ana2 ringan mulut memuji....uiiiiiit x yah citer byk2 la
kita x makan pun rasa kenyang....hahaha
betulkan....kan....kan

ye lah....ye lah...kita check resepinya ya

SPAGETI AYAM

1 paket spageti (rebus)
1 pek ayam kisar
1 tin tomato puree (kecil)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 helai daun bay
1/2 botol sos cili
secawan mix vege

....bila air dah didih masukkan spageti. jangan terlalu lembut ya. 
....keluarkan dan gaul dgn minyak zaitun
....jgn lupa masa rebus masukkan garam dalam air

panaskan minyak....tumis bawang besar dan bawang putih yg telah didadu
biar sampai layu
masukkan ayam kisar tersebut
goreng sampai masak
masukkan tomato puree dan sos cili
masukkan daun bay
bila hampir masak....masukkan mix vege
rasa garam gulanya ya...ikut situasi dan citarasa
bolehla dihidangkan

Monday, 18 February 2013

TELUR MATA MASAK KICAP

hihihi.........jangan, jangan...jangan x senyum
taraaaaa......ni la namanya menu penyambung nyawa
ye la..dah kehabisan idea nak masak
maklumla hujan....penghuni rumah ni asyik nak makan je
bukan x de benda lain tapi sejuk2 ni nak buat yang cepat2 masak je
laaaaa.....ada yang x tau lagi ni apa dia

sembang2 la dulu ye sebelum kita berkenalan dengan menu penyambung nyawa tu
kita ni bila dah setiap masa dok nak fikir pe nak masak mula la boringkan
bila tanya penghuni rumah....."apa2 pun boleh"....mau x sakit otak
berbulu je rasanya nak masuk dapur

rumah yong memang suka sangat dengan benda ni
kena sentiasa ada apa pun situasinya
penyelamat situasi ni
ye lah...ye lah....x sabo beno ye......
check la resepi dulu

TELUR MATA MASAK KICAP

5bj telur......goreng mata
1 labu bawang besar sederhana
2 ulas bawang putih
1st jintan manis
1st jintan putih
sedikit kulit kayu manis
15 tangkai cili kering (rebus)
kicap pekat
1 keping asam keping

......goreng telur sebiji2
......bwg besar, bwg putih, jintan putih, jintan manis, cili kering dikisar
......tumis dlm minyak sampai garing
......masukkan air, asam keping, kulit kayu manis, kicap pekat
......perisakan masakan anda ya. ikut citarasa masing2
......bila dah cukup kepekatan @ byk mana kuah yg anda suka boleh la masukkan telur 
.......sebatikan sebentar
......boleh angkat dan hidangkan

### cili kering tu terpulang ye....penghuni rumah ni suka yang pedas2 je ### 

Sunday, 17 February 2013

PUDING PAK ENGKU

MMMMMMMM...............................
Ni menu masa anak sedara kawen baru2 ni....
alahai musim cuti sekolahkan....raya cina
n3 tertunggak la ni, lambat update
memandangkan hari jumaat tu yong masih niaga lagi sampai pukul 10malam, kendurinya pulak hari sabtu.......teramatlah suntuknya waktu nak buat yang dasyat2
jadila kan dr datang tangan kosong je pagi sabtu tu
biasalah....hidup ni kena la tahu berbudi bahasa

ni sejenis puding sebenarnya
biasa orang panggil puding belang atau puding danu
tapi yong nak tukar ke PUDING PAK ENGKU.
ngape ye......ada la sikit citer masa hari kenduri tu
jadi digelar oleh mereka macam tu....yong ikut je sbb macam gempak je namanyakan

x kisah la apa namanya sekalipun sbb yang penting kita rajin nak buatnya
makin rajin kita....makin cantik hasilnya

mai kita belek2 resepinya ya.....

PUDING PAK ENGKU

25gm agar2 serbuk
1500ml air
350gm gula caster
1 tin susu cair
3bj telur
2sb tepung kastard
1sb butter
 
pewarna merah +perisa ros
pewarna hijau + perisa pandan
pewarna ungu + perisa blueberi
pewarna kuning + perisa oren

......masak agar2 bersama air dan gula
......masak sampai didih
.....tutup api
......blender susu, telur dan tepung kastard
......tapis kedalam bancuhan agar2 tadi
......terus kacau dan buka api
.....masak sampai agak likat

>>>>bahagikan pada 4 bahagian @ blh dikurang @ dilebihkan 
>>>>masukkan setiap pewarna dan perisanya
>>>>tuanglah berselang seli macam kat bawah ni ya

 mula bubuh la warna hijau contohnya. tuang je kat atas dulang tu

pastu tuang je warna oren kat atas dia

pastu tuang pulak la warna ungu ni yang berperisa blueberi

buh la warna merah pulak.

buatla ulangannya sampai habis ya
nanti buat la corak kat atasnya kalau suka
sejukkan sebentar dan boleh masukkan kat dalam petiais ya
sedap kalau makan sejuk2
nanti dapat la rupa yg kat atas sekali tu

####loyang tu basahkan dgn sedikit air ya sebelum tuang puding untuk elak dari melekat####
....yong guna loyang 11x11x1

HADIRMU DALAM MIMPI




Thursday, 14 February 2013

KEK PISANG BAKAR





 












selamat malam semua......
nak buat camne kan....abg yong suka kek pisang....asyik buat kek pisang je lah
sebenarnya plan nak buat kek lain tapi sayang pulak takut pisang rosak.
boleh la alasan tu kan....hihihi. alasan menyelamat diri namanya

biasala resepi2 yong....senang n simple
dr persiapan bahan sampai boleh makan x sampai 1jam pun
jadi....kalau ada tetamu bertandang dan jenis dok sembang lama kat rumah tu boleh la buat ya
1/ secara tak langsung akan terserlah la kedasyatan kita membuat kek
2/ tiba2 dia tersedar yg.....alamak dah lama aku kat rmh dia ni sampai kek pun sempat masak

hahaha....boleh gitu????
ada berani nak buat ke???
jangan la niat camtu ya...comfirm kek x jadi punya
macam ada pengalaman je kan......hihihi, mmg pun
tu sbb Allah marah sifat riak dalam diri
###peringatan tuk diri sebenarnya###

ok...kita tengok resepi ni. yong jamin penyediaannya x sampai 10minit pun

KEK PISANG BAKAR

1 c pisang lenyek (patah2 je)
4 bj telur
1 c gula
2sb susu pekat manis
2 c tepung gandum
1 st soda bikarbonat
1 st baking powder
1 c minyak 
sedikit coklat cip (kalau suka)
 
......panaskan oven 180'c
.....lapik loyang (utk ni yong guna loaf 7x3x3) 2bj
.....ayak tepung dgn soda dan b/powder

 
.....1/ blend telur dan gula
.....2/ masukkan pisang dan susu pekat manis
.....3/ tuang dlm tepung yg dah diayak tadi
.....4/ gaul sebati
.....5/ masuk minyak
.....6/ masuk ciklat cip (terpulang)
.....7/ tuang dalam loyang
.....8/ bakar selama 40 minit (bergantung pada oven ya)




 

Wednesday, 13 February 2013

SARAP SENANG



Selamat pagi kengkawan.....
pagi ni bujang yong yang buat sarapan
simple tapi sedap.....anak yang masakkan
bujang yong ni umur baru 13thn tapi agak rajin masuk dapur
kalau kita dah bancuh cucur tu mmg dia senang2 la gorengnya
masak yg simple2 pun boleh la
setakat kita demam tu insyaallah la x kebuluran
kalau kat kedai yong tu dia dah boleh la menggoreng mee, koteow ngan nasi goreng
x susah la nak buatkan untuk dia kalau kita sibuk
cuma masalahnya dia x pandai nak adjust koteow tu.....hancur kekadang tu
tapi tu tuk dia makn sendiri je

menu tu rasanya semua org pernah buatkan
paling senang tuk bfes kan

SARAP SENANG

10 kpg roti gardenia
5bj telur
10 btg sosej
1 tin kacang panggang

......buat telur hancur
      ....panaskan sedikit minyak, pecahkan telur, masukkan sedikit garam
      ....goreng sampai kering

.....sosej tu pun digoreng/ panggang

kacang panggang tu terpulang la samada nak panaskan semula atau x

hidang dan makan....hihihi.

BISIKAN ASMARAKU




Tuesday, 12 February 2013

IKAN GORENG DOUBLE SIMPLE


 Ni le ikan goreng double simple tu....memang simple tahap gaban ni

1/ ikan kembung
2/ tepung goreng segera
3/ garam

Ikan tu cuci bersih ya....keringkan
pastu gaul dgn sedikit garam
salut dengan tepung goreng segera
yang ni memang yong tak guna telur langsung tau

Pastu goreng la dalam minyak ya.....
garing dan rangup
sedap sangat ratah macam tu saja
cicah lak dengan cili sos.....mabeles
yang ni yong makan dengan nasi goreng campak2 tadi
cuba la ya
bye......


NASI GORENG CAMPAK2


Bismillahirrahmanirrohimmmmmm.......................
assalamualaikum sahabat
selamat malam

Tukang masak kerejanya enteng
bangun pagi masak nasi goreng......

hari ni pun nak share menu simple je. semua orang tau masaknya. ni saja2 nak kongsi stail yong pulak ye. senang, simple n sedap. jangan membazir nasi yang lebih tu...ahakss. yong nak bagi 2 resepi gak....nasi goreng ngan ikan goreng tepung double simple punya.

kita check resepi ya

 NASI GORENG CAMPAK2
 


1/ Tu bahan asasnya
.....1labu bawang besar
....1 tangkai cili merah
.....3 ulas bawang putih
....7 tangkai cili padi
....segenggam ikan bilis

  2/ Bahan bahan asas tadi dikisar jadi camni ya....senang keje
 
 3/ Sambil2 tu siapkan la bahan2 rampai dia. terpulang la apa anda nak letak ya. ini yang yong letak dalam nasi goreng tu
.....beberapa kelopak kubis bunga
.....2 batang kacang panjang
.....1/2 batang lobak merah
.....segenggam udang kertas kecil
>>>>>potong dan cuci siap2 ya>>>>>
4/ Bahan wajib ni....kalau x....x boleh panggil nasi goreng tau
.....2 cawan beras.....masak n sejukkan
5/  Mula la operasinya....tumis semua bahan yg dikisar tadi sampai garing dan wangi
6/ Bila dah cukup garing, masukkan udang kertas dan sayuran yang agak keras dulu ya.
biar hampir lembut ya

 7/ Pastu masukla nasi dengan sayur  yg lembut.....gaul sebati.....rasa la garamnya ya.....kalau suka letak perisa, bubuh la ya....terpulang pada citarasa ya

 8/ Taraaaa......inilah hasilnya.....
tergoda dak jiwa raga rasanya
tunggu apa lagi,.....makan la. dah hidang pun...hihihi
oooooo......resepi ikan goreng double simple tu ya....sat2 ya. nanti check resepi










WAJAH KASIH


Monday, 11 February 2013

SANDWICH AYAM PITA

Maaf sangat sbb gambar x berapa jelas.
tapi boleh nampakkan...nak kata apa lagikan
sabar je lah yong ni
dah tengok tak menu AYAM BAKAR TEPI PANTAI yg sempoi n simple tu
ayam tu lebih semalam jadi yong simpan la elok2
maklumla kat tepi2 pantai ni bukak ada almari ke meja makan ke

untuk menu ni memang yong dah bawa siap roti pita dari rumah
sentiasa kena standby roti ni kalau berkelah
jadi pagi tu yong  buat sandwich je lah....senang kerje kawan2
ok....kita belek2 resepi ni pulak ya

SANDWICH AYAM PITA

ayam bakar (AYAM BAKAR TEPI PANTAI)
timun
sos cili
sos lada hitam
mayonis

......ayam bakar tu yong dadukan atau carikkan
......gaul dengan ketiga2 sos
......panaskan sekejap roti
......potong 2 dan isi dgn bahan2 tadi
.....selamat menjamu selera

AYAM BAKAR TEPI PANTAI



Assalamualaikum......
sihat ke kome malam ni
memandangkan line internet tak tenat ni yong nak la menunaikan janji semalam.
ye la semalam yong dah masuk gambar ni kan kat dalam cerita SANTAI FAMILY....TELUK SENANGIN.
biasala kan, pakai hp murah gambar x cantik la. kamera bawa tapi bateri x charge...camno tu
x yah la kita sembang panjang beno malam ni sbb yong nak masukkan satu lagi menu.
terus je lah kita check resepi ye

AYAM BAKAR TEPI PANTAI

1 ekor ayam
sos tiram
kicap pekat
madu
thyme
oregano
minyak
lada hitam
garam......jika perlu

.......gaul semua bahan
.......sapu rata pada ayam dan perapkan sekurang2nya sejam
.......sebelum bakar rasa masin bahan dulu ya
.......kalau kurang baru letak garam
.......bakar sampai masak
......lebihan bahan salut tu disapu sentiap kali pusing ayam tu
......boleh la hidang

####resepi x ikut sukatan sbb anda blh balance sendiri apa yg anda suka####

GETAR RINDU INI TAK BERPENGHUJUNG BUATMU


Sunday, 10 February 2013

TELUK SENANGIN

SELAMAT TAHUN BARU CINA......GONG XI FA CAI

Cuti datang lagi....mana anda semua pergi.....
x kisah la balik kampung ke.....makan angin ke.....kenduri ke......apa2 la, janji sekeluarga gembira.
x pasal2 teringat lagu sudirman pulak.....bergembira....bergembira....tepuk tangan sama2 bergembira....lalalalalalalalalallala

Yong nak cerita hal cuti2 ni. bukan la baru sebenarnya. ini percutian family untuk penutup tahun 2012. betul2 hujung tahun. lambatnya updatekan. x kisah la yek....ni kan mood bercuti bermula semula. sudi2 la baca ya

 
 Di sebabkan dah penghujung tahun sangat, x jauh la kami berjalan. kali ni kami bermalam di Teluk Senangin Lumut. Ada yang pernah sampai sini ke??? Mesti la kan.Biasanya Yong jarang2 lepak kat teluk Batik sebab ramai sangat orang. kat sini rilek sikit....ada masa jengah2 la ya. x havoc kata org muda.....


 Taraaaaaa...... ini la hotel 10***** yang menjadi tempat tidur kami selama 3hari 2 malam tu. simple je tapi hati senang, jiwa tenang. betui dak. kalau semua nak tau, kami ni jarang sekali sewa hotel, bukan kedekut tapi suka sgt situasi macamni. hotel2 kami sewa bila pergi ke tampat2 tertentu aje. lagi pun yong bukan ada anak kecil atau family yg besar. cukup la tuk kami 3 beranak....hahaha. first class tu. aircond free, muzik free, lampu free, ada xtra lagi....berbumbungkan langit, berlantaikan pasir


 hahaha.....dia pun ikut. buat kawan katanya....boleh ke caya yong ni. bila hari menjelang petangkan, abang yong akan buat unggun api untuk pastikan nyamuk x kacau kami semua. kalau ada lalat pun larinya...x bernyawa dia. kami akan kutip kayu2 mati di kawasan keliling, daun2 yang luruh dan kami bakar. best oooo



mesti ada yang dok tanya, senang ke nak cari makan kat sana. ada kedainya tapi x bykla macam kat Teluk Batik. Yong.....biasa la, pergi mana pun kena memasak juga. tgok la barang2 yang yong bawa, serba sikit tapi sgt lengkap.....sardin, beras, kunyit, lada hitam, asam jawa, asam keping, telur, garam, teh, gula, kopi dan segalanya. senang nak masak. 

dapur kecik ni sentiasa ada dalam kereta yong, senang nak kemana2 pun. tu tgh rebus air nak buat tea tarik tu. bawa un semua yang kecik2 je termasuk periuk. abg yong buat satu bahagian tuk yong senang nak memasak. kalau x dipagar sebegitu, angin kuat sangat....



 selain nasi....ni antara kejadian menu yang sempat yong buat kat sana. sekarang ni yong x masukkan resepi lagi ya....insyaallah esok tau, malam ni tgk gambar dulu ya
sempat la bakar ayam, bakar jagung, sandwich roti pita ayam, cucur jagung, maggi dll la. sedap betui makan tepi2 laut mcm ni kome oiiiii. try la buat camni. memang ada yang kata susah la, tapi sebenarnya ini satu kepuasan maksima.....percayalah










 kalau tengok gambar2 ni pun tentu anda semua tahukan kenapa kami suka tempat2 macam ni. kami suka memancing, mandi, bunyi deru ombak, pemandangannya dan segalanya di situ. di sinilah kemuncak kepuasan dalam santai2 family kami. kebahagiaan kami cipta di sini setenang laut kala mentari terbenam. kalau anda rasa ini xtvt yang memenatkan, memang yong setuju TAPI.....anda mesti cuba dulu sbb memaksimakan kepuasan umpama satu keunggulan anugerah kemenangan.

sekian....wasalam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3