Translate

Pengikut

Saturday, 15 June 2013

AYAM BAKAR BERMENTEGA


assalamualaikum
dah bulan syaaban ni kawan2
tentu ramai yang buat puasa sunatkan....alhamdulillah
sucikan hati dan jiwa selain perut kita yang sentiasa dok nak makan

kengkawan perasan tak...kadang2 bila kita puasa, nafsu makan menjadi2
tapi bila dah kena air segelas...x dapat makanan lain pun x pe kan
rumah yong kalau puasa mmg makan yang simple je
yong sibuk dgn biskut jadi mana yg sempat je
bukan x pergi bazar ramadan tapi menu yang sanggup beli cuma ayam golek
hari2 ayam golek
tokeh ayam golek pun dah susah hati kalau yong x singgah...

ni nak citer resepi ayam je...
melarat sampai bulan puasa punya karenah
satu lagi resepi yong menggunakan kuali ajaib tu
senang kerja kawan2
yang x de tu bodek2 la abang suruh beli
jangan marah ya...

AYAM BAKAR BERKUAH MENTEGA


1/ ayam ni tinggal 5 ketui je...jadi la

5 ketul ayam
1 sb sos cili
1 sb sos tiram
1st herba thyme
1 st oregano
minyak
lada hitam
garam gula secukup rasa

....gaul semua sekali 
....masukkan dlm kuali ajaib tu
....bakar api perlahan

## lupa nak bgth....masa bakar tu tutup ya kuali tu
bila dah hampir masak...bukak
biar dia masak sampai air dlm kuali tu agak kering meresap dlm ayam semula
pastu angkat..
lebihan kuah tu jangan buang...biar dlm kuali kejap ##


haa....dah masak pun
nampak dak dia lembap2 gitu
tapi macam x best je kan
mai kita bagi dia jadi gojes sikit


nampak tak kerodak2 dia kat dlm tu
yong tambah air sikit sbb dia hampir kering
masukkan juga sesudu butter
kacau sekata
kalau suka blh perah limau atau lemon...kasi masam
x mau x pe
kalau nak agak pekat buh sikit tepung jagung
kacau sekali dgn kerak2 tu ye...jgn korek buang
rasa la kuah tu...cukup masin ke tak
pastu tuang la atas ayam tadi
boleh la makan dah
selamat menjamu selera

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3