Assalamualaikum
mee rebus in the house
dah 2hari pun buatnya
biasa la delay entri
ahakss...suka2 hati je kan
kalau nak tahu mee rebus ni kesukaan anak yong
kalau ada mee rebus ni x payah buat makanan lain dah
boleh makan dari pagi sampai ke pagi
tu diaaaaa..........punya la dasyat nak bagitahu
heehehe...jangan marah ya
untuk kuah dia kali ni yong guna tulang rusuk
sedap weiii
malas la nak sembang banyak2
kalau rajin tu buat la sendiri ya
comfirm x menyesal
MEE REBUS TULANG
Tulang rusuk...dlm 500gm ke 1kg (bergantung ya)
1 kg ubi keledek kuning
20btg cili kering
rm2 udang kering
bawang besar
bawang putih
halia
2 btg serai
serbuk kunyit
2 kiub ayam
garam
gula
## INI CARA MASAK GUNA PERIUK TEKANAN TINGGI YA ##
...kisar dulu cili kering, bwg besar, putih dan halia
...kisar juga udang kering dan keledek yg dah direbus
...masukkan tulang dan semua bahan tumisan dan semua bahan lain ke dalam periuk tekanan
...setting utk 40 minit
---selepas 40 minit, yong tukarkan periuk kuah ini ke periuk biasa
----bukan apa sbb dalam periuk tekanan kita x kan dapat kepekatan kuah yg kita mahu
---kalau anda terlebih air utk kuah jangan risau
----boleh masukkan tepung jagung utk pekatkan nya
---selaraskan rasa masin dan manis kuah ya
....bahan hiasan terpulang kepada anda
selamat menjamu selera
No comments:
Post a Comment