Translate

Pengikut

Sunday 20 October 2013

IKAN PARI BAKAR ALA PORTUGIS


Assalamualaikummmmmmmmm
ni kan lauk tengah hari tadi
boleh teka ke apa benda ni
macam tersorok je kan

hari ni masak pari bakar ala portugis
pari ni kan masa yong beli baru naik dari laut
beli kat Pantai Remis Perak
kat situ kan semua nya jual ikan segar2
gila mata kat situ
harga dia biasalah mahal sikit dari harga pasar biasa
tapi kepuasan yang utama
sempat juga la yong sambar beberapa jenis ikan
antaranya...pari, patipok, aji2, tenggiri
puas hati....

ok la mai kita tengok resepi ni
yong x bagi sukatan tepat ya sbb lauk pauk ni biasanya ikut citarasa kita

PARI BAKAR ALA PORTUGIS

1 ekor pari (800gm)

 ~kisar ~
25tangkai cili kering
3bj cili merah
segenggam udang geragau
1bj bawang besar
3ulas bawang putih
1 innci halia
belacan
2btg serai

~ hiris halus ~
1btg serai
1 btg bunga kantan
daun limau purut

~ perisa~
garam
perisa
gula kabung

....tumis semua bahan kisar 
....masukkan bahan hiris
....masuk kan perisa 
....biar sampai garing
...sejukkan

CARA BAKAR


1/ siapkan aluminium foil atau daun pisang
letakkan sebahagian rempah kita

2/ susun ikan yang kita nak gunakan


3/ ratakan lebihan rempah keatasnya


4/ pastu bungkus elok2 ya
kita bakar la atas kuali
bila dia dah mengelembung tu tandanya dah masak la ya

PASTU BOLEHLA MAKAN

Saturday 19 October 2013

BENGKANG JAGUNG


 Assalamualaikum
hari nikan asyik hujan je sepanjang hari
perut mula nak berbunyi
kepala mula la mereka macam2
lastnya buat la bengkang jagung ni sambil masak thari tadi

biasa la yong mana ada masak yang susah2 
semua nak yang senang dan mudah aja
ok...kita tengok bahan2 dia ya
nak cepat ni...sambil2 dok niaga ni

BENGKANG JAGUNG

2cwn tpg gandum
1/4 c tepung jagung
3sb tepung beras
1cwn gula...kalau suka manis tambah ya
1 tin jagung dlm tin
1kotak kecil santan kara
2cwn air
4bj telur
secubit garam
2sb marjerin
bijan
pewarna kuning

ni campuran 3 jenis tepung ya






tu antara bahan penting ya

CARA2NYA:

...blend telur dgn gula juga marjerin
...tuang dalam mangkuk besar
...masukkan semua bahan lain satu persatu kecuali bijan
...sebatikan semuanya
...masukkan sedikit pewarna kuning

sambil tu panaskan oven 180'c
panaskan kejap loyang berminyak ya
lebih minyak pun x pa...satg buang la lebihan minyak tu

bila minyak dalam loyang dah panas...keluarkan
tuang semua adunan yg dah sebati tu
tabur la bijan kat atas dia
bakar api atas bawah 
bergantung pada oven ya...
yong bakar 180'c 1jam 35 minit
yong guna loyang 8 inci

ni la hasil dia



kalau potong panas2...x jelita la bengkang tu.hhihihi

DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI DGN REBUNG



assalamualaikum

tau ke apa tu?
baru2 ni yong p Cameron Highland
masa turun tu saja la singgah kat tempat orang asli yang menjual kat tepi2 jalan tu kan
yong beli la rebung sebiji
keai ka rebung cam mana rupanya 
biasakan kita beli rebung yang dah siap potong kat pasar basah
yang ni yong beli gedabak besarnya


ni la rupa rebung yang yong beli tu
ni pun yong dah suruh dia cuci siap2
memang ada rebung yang kecik2 kat  buluh tu
yang ni yong pun x tau jenis apa


pastu yong hiris2 kan rebung tu
rebus dgn sedikit garam sekejap
bagi dia lembut dan buang getah dia

rebung ni yong buat masak lemak cili padi dgn daging salai
hehehe...salai ke?
bakar pun ye kut
alahai...mana tempat yong nak menyalai macam kat kampung tu kan
 yong salai cara gini je


ahaaaahaha
yong bakar cam gini je
daging tu yong salut dulu dgn sikit garam dan kunyit
bakar sampai masak
pastu hiris la nipis2

ok...sekarang kita check resepi ni ya

DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI DGN REBUNG

daging lembu di salai
rebung di rebus dahulu
cili padi...ikut kepedasan yang suka
3btg serai...2btg tumbuk...1 batang ketuk
bawang merah
kunyit hidup
garam
asam keping
santan pekat

...tumbuk semua bahan kecuali daging dan rebung
satukan semuanya dalam periuk termasuk daging dan rebung
...sebatikan sebentar
...masukkan santan pekat
...perisakan dgn garam dan gula
kacau sampai masak ya

Thursday 10 October 2013

IKAN KELI TAUCU


Perghhhhhhhhhh..........
lama sungguh la yong x menulis kat sini
hari ni kita mula balik na
jangan la marah2...senyum tau

hari ni masak yang senang2 jugak
tapi ini lah salah satu lauk kegemaran yong
IKAN KELI MASAK TAUCU
kalau ikutkan anak yong...ikan keli ni kalau x buat sambal mesti bakar
tapikan kalau buat kari pekat2 campur dgn petai sedap pa ikan keli ni
x pun buat gulai lemak campur tempoyak
x pun buat gulai lemak campur maman
ahhhh....abaikan yang lain na...kita sembang pasai yg ni je hari ni

check na resepi simple ni


mula2 lepas cuci elok2 tu garam kunyitkan ikan keli tu
pastu goreng
kata orang kalau x mau bg melekat buh la asam keping satu keping


sambil2 tu tumbuk la beberapa bahan ni
bawang merah
bawang putih
halia
cili padi...ikut kepedasan
kacang taucu...dlm 1 sd besar
serai sebatang...ketuk2 je



pastu tumiskan apa yg dah kita tumbuk tadi
nak guna minyak yg goreng ikan pun boleh tapi keluarkan lah yang lebihnya ya
guna setakat yg perlu aje
biar la sampai wangi dan garing sikit
masa goreng ni tambahkan lagi kacang taucu ya



pastu masukkan air putih setakat mana kuah yg kita mahu
masukkan air asam sekali ta
dah didih kuah tu masukkan ikan 
masukkan bawang besar potong bulat
masukkan cili hijau dan timun
boleh la rasa asam garamnya
hati2 dgn garam sbb kacang taucu ni dah masin
pastu boleh la hidangkan
makan dgn nasi panas2 pulak....melelehhhhhh

hehehe...selamat menjamu selera

Tuesday 8 October 2013

SEMBANG SANTAI PENDEK

Assalamualaikum
buat kali pertama selepas terlalu lama tinggalkan rumah kecil ni
ya allah...rindunya kat semua

doa yong agar semuanya sihat
entah kenapa batas waktu yang ada amat mencemburui untuk yong jengah ke sini
ada je halangan nya

insyaallah selepas ni yong akan kembali menulis di sini
kita sembang2 santai macam selalu
kita kongsi2 apa yang kita tau
gelak sama2
merepek sama2
apa2 aje lah ya

ok semua
nanti kita jumpa lagi
byeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3