Translate

Pengikut

Saturday 15 June 2013

AYAM BAKAR BERMENTEGA


assalamualaikum
dah bulan syaaban ni kawan2
tentu ramai yang buat puasa sunatkan....alhamdulillah
sucikan hati dan jiwa selain perut kita yang sentiasa dok nak makan

kengkawan perasan tak...kadang2 bila kita puasa, nafsu makan menjadi2
tapi bila dah kena air segelas...x dapat makanan lain pun x pe kan
rumah yong kalau puasa mmg makan yang simple je
yong sibuk dgn biskut jadi mana yg sempat je
bukan x pergi bazar ramadan tapi menu yang sanggup beli cuma ayam golek
hari2 ayam golek
tokeh ayam golek pun dah susah hati kalau yong x singgah...

ni nak citer resepi ayam je...
melarat sampai bulan puasa punya karenah
satu lagi resepi yong menggunakan kuali ajaib tu
senang kerja kawan2
yang x de tu bodek2 la abang suruh beli
jangan marah ya...

AYAM BAKAR BERKUAH MENTEGA


1/ ayam ni tinggal 5 ketui je...jadi la

5 ketul ayam
1 sb sos cili
1 sb sos tiram
1st herba thyme
1 st oregano
minyak
lada hitam
garam gula secukup rasa

....gaul semua sekali 
....masukkan dlm kuali ajaib tu
....bakar api perlahan

## lupa nak bgth....masa bakar tu tutup ya kuali tu
bila dah hampir masak...bukak
biar dia masak sampai air dlm kuali tu agak kering meresap dlm ayam semula
pastu angkat..
lebihan kuah tu jangan buang...biar dlm kuali kejap ##


haa....dah masak pun
nampak dak dia lembap2 gitu
tapi macam x best je kan
mai kita bagi dia jadi gojes sikit


nampak tak kerodak2 dia kat dlm tu
yong tambah air sikit sbb dia hampir kering
masukkan juga sesudu butter
kacau sekata
kalau suka blh perah limau atau lemon...kasi masam
x mau x pe
kalau nak agak pekat buh sikit tepung jagung
kacau sekali dgn kerak2 tu ye...jgn korek buang
rasa la kuah tu...cukup masin ke tak
pastu tuang la atas ayam tadi
boleh la makan dah
selamat menjamu selera

Sunday 9 June 2013

ROTI BERINTI CENDAWAN





assalamualaikum
dash sarapan ke kawan2 semua
hari ni menu simple macam selalu
dah 2minggu anak cuti sekolahkan
hari ni budak2 dah start sekolah semula

ini menu yang sangat sesuai dan mengenyangkan
sebenarnya x tau nak letak nama apa kat menu ni
kalau ROTI BERINTI CENDAWAN ok x?
hentam je lah kan...yang penting sedap, simple dan murah

ROTI BERINTI CENDAWAN

potongan roti perancis (yg panjang tu)
1bj lada benggala merah
1bj lada benggala hijau
1bj bawang besar
1/2 kiub ayam
garam (jika perlu)


1/  STEP 1

bakar je lada benggala ni macam ni
jangan risau x meletup punya
bakar sampai kulit dia hitam ya


STEP 2

lalukan kat bawah air untuk buang kulit hitam tu
isi dia jadi lembut
keluarkan biji dia pastu potong panjang2 ya


STEP 3

tumis bawang besar
bila dah layu masukkan lada benggala tadi


STEP 4

yong guna 2jenis cendawan ni
satu yg halus tu shitake...yg satu lagi yong x ingat namanya
apa yg pasti mmg sangat sedap


STEP 5

pastu masukkan je cendawan2 tu ke dalam kuali
goreng sekata
masukkan kiub pati ayam
rasalah samada anda perlu guna garam atau x
pada yong x perlu lagi bahan perasa atau perisa yang lain sbb cendawan ni dah keluarkan rasa yang sangat sedap dan manisnya


STEP6

bakar sekejap roti tu
pastu letak inti tadi di atasnya
boleh makan terus
sedap kalau ada teo o suam bersamanya
cubalah ya

Friday 7 June 2013

IKAN BILIS KICAP


assalamualaikum
sedar tak sedar dah tengah malam
nak tunggu dia loading punya lah seksa

malam ni kan yong sengsorang
ini je lah yang yong masak
tapi walaupun seringkas ni...kalau kena dgn nasi panas
mak oiiiii....x ingat dah orang lain

ingat lagi masa zaman sekolah rendah dulu
kami ni dok kat kampung
ayah yong peneroka kelapa sawit
mak memang masak  nasi pagi sebelum ayah pergi kerja ladang
mana tahan perut makan roti ke makan kuih ke
bukan ada kedai makan dlm kebun tu sementara nak balik thari
yong pun selalu juga bawa lauk ni buat bekal ke sekolah
kawan2 pun ramai yang suka
nostalgia zaman dulu2
adik2 yong pun suka macam yong
lagi satu time lauk ni laku adalah masa bersahur

yong tau macam2 cara org masak ikan bilis kicap ni
cara yong cam gini
kita check resepi ye

IKAN BILIS KICAP NOSTALGIA

ikan bilis
bawang besar...potong bulat
cili padi / cili kering
kicap
air asam jawa

....ikan bilis bersihkan dan goreng garing
...angkat dan ketepikan
goreng bawang besar
...hampir layu masukkan cili padi
...masukkan air asam jawa dan kicap
...bila didih dan ikut kepekatan mana yg kita mahu
....tutup api
...masukkan ikan bilis tadi
...gaul sebati

boleh la hidangkan

Saturday 1 June 2013

RUSUK LEMBU BAKAR


uhhhhh...........seksanya tunggu line elok
sakit hati dah tadi...nasib baik dapat jugak

Assalamualaikum kawan2
dah makan malam ke....dah lewat ni
ahaaa....tau ke apa kat atas tu
hari ni bujang yong request nak makan benda ni
sebab mmg ada stock kat dlm freezer tu....kita ikut je lah

kenyang kalau dah kena seketui macam tu
semua dah lengkap
daging ada...kentang ada...sayur ada...roti ada...sos ada
macam macam ada...hehehe

lagipun malam ni abang yong x keje...best la nak masak
kalau dia x ada malas la nak buat macam2 sbb tinggal berdua
geng dah cukup kita on la

cam biasa kita check resepi ni
yang ni yong guna 2 cara pembakaran ya
1/ guna kuali ajaib
2/ guna pembakar serbaguna keluaran menang juga
kalau kawan2 nak guna oven pun sangat2 la bolehnya
kita yang masak...so guna cara yang kita selesa ya
resepi ni pun simple tapi berat sikit dari biasa

RUSUK LEMBU BAKAR BERSOS BBQ  BERSAMA KENTANG PUTAR, ASPARAGUS DAN TOMATO CERI
(Kih3....tajuk kalah masterchef)


1/......PERSEDIAAN DAGING RUSUK

yong guna rusuk lembu sbb x makan kambing

....daging rusuk
...serbuk mustard
...garam
...serbuk lada hitam
...minyak zaitun

~~~~gaul sebati dan bakar dalam kuali ajaib ni
~~~tutup kuali tu ya.
~~~pusing2 itu kuali bagi masak 2 bahagian


2/ PERSEDIAAN SOS BBQ

...1 bj bawang besar....dadukan
...1 kiub pati lembu
...3sb madu
...3sb air limau nipis
...2sb cuka
...3sb sos lea n perins
...2sb hp sos
...2sb brown sugar
...1 sb gula merah
2bj tomato...dadukan
...1sb butter
...2cawan air
...garam

> panaskan butter
>masukkan bawang besar....biar layu
...masukkan air dlm 2 cawan 
>masuk semua bahan yang lain
>masak sampai pekat

##rasakan sos ya...sesedap rasa...tambah apa yg perlu##

>sejukkan sebentar sos
>blend dan tapis bagi halus



ni la hasil sos bbq homemade ya
comfirm sedap...hehehe




3/ PERSEDIAN BAHAN SAMPINGAN

...sapu butter pada roti banquette
...cuci asparagus dan tomato ceri




4/ PERSEDIAAN BAKAR PERINGKAT KEDUA

...daging yg siap dibakar dlm kuali ajaib tadi di bakar buat kali ke 2
...sapukan sos bbq tadi pada daging n bakar
...yong akan balik2kan daging ni dalam 3minit sebelah
...setiap kali itulah kawan2 kena sapu sos tadi
...percayalah semakin banyak sos sapuan tu...makin sedap kerak yg hitam tu
...buat sampai masak n berpuashati ya


BAKAR SAYURAN

...setelah masak daging bakarlah sayuran
...gaul sayuran dengan minyak daging dr dlm kuali ajaib tu
...dah siap bakar taburkan garam ya

adoiiiii terlupa pasal gambar kentang putar

KENTANG PUTAR

....1 kg kentang russet
...butter
...garam
...susu rendah lemak

>rebus kentang
>lenyekkan
> masukkan bahan lain secukupnya


bujang yong dah x sabar dah...
baca doa je...terus on
x tengok depan belakang dah


carrot susu ni abang yong buat
secukup rasa jugak....
puji kena la selalu...baru deme rajin


jadi....ini la menu kami bertiga malam ni
jamu mata la dulu ya
selamat mencuba
bye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3