Translate

Pengikut

Thursday 31 January 2013

AYAM MASAK HALIA (VERSI 1)

Salam rindu di angin lalu.....cewahhhhh
udah la berpuisi kat lain...nyembang bab resepi ni jangan la
boring org nanti.....hihihi
sukasuki hati sendiri je kan

Malam ni kan bujang yong...Syazwan suruh masak puyuh halia
mana nak korek puyuh malam2 hari ni
yong demam sehari dua ni jadi x la ke kedai cari barang basah
kesian yongkan
dah tak de puyuh kita buat la guna ayam.....ni versi 1
nanti bila2 yong boh versi 2 lak

sikit je yong masak malam ni sbb dia sorang je nak makan
yong masih x lalu lagi...pahit mulut
biasa la kan....bila resepi lauk pauk ni adjust la mana yang patut ya ikut cita rasa masing2

check resepi time.....mudah, murah n sedap

AYAM MASAK HALIA (VERSI 1)

1 keping penuh peha ayan (whole leg)
2bj bawang besar
6 ulas bawang putih
seketul besar halia muda
1 bj cili merah
2 sb sos tiram
perisa (kalau suka)
tepung jagung

.....ayam tu yong potong pada 6 bahagian
.....garam kunyitkan dan goreng separuh masak
.....ketepikan

.....hiris bawang besar, bawang putih, halia dan cili
.....tumis sampai agak layu
.....masukkan air, sos tiram dan perisa
.....didih, masukkan ayam
....agak2 ayam dah sebati ngan kuah, rasa la masin ke, ckp ke sos nya
....dah tu bancuhla tepung jagung tuk pekatkan kuah
....boleh hidangkan
.....makan ngan nasi panas2 ya....fuhhhh
 

BAHASA RINDU


Wednesday 30 January 2013

STIM SIAKAP ALA KEDAI SIAM

Malam ni makan malam lewat sangat
Tunggu abang yong sampai dari kl
11:30 malam baru mengadap makanan
suruh bujang tu makan dulu x maunya dia...nak tunggu ayahnya juga
masak yang paling simple n sempoi
ikan siakap ni dah beli beberapa hari kat Mydin jelapang
malam ni buat stim ala kedai siam je
x de la step by stepnya ya sbb nak cepat
ok....tengok2 la resepi sempoi ni ya

STIM SIAKAP ALA KEDAI SIAM

1 ekor ikan siakap
2bj bawang besar
2batang serai
6ulas bawang putih
halia (agak byk)
5bj asam boi jeruk
8bj cili padi
garam 
perisa
sos tiram
carrot

.....cuci bersih ikan dan toskan
.....bawang putih dan halia dihiris nipis dan tumiskan
.....masukkan serai yang diketuk
.....layu semuanya, masukkan air sebyk yang perlu
    (rmh yong suka kuah yg banyak)
.....hampir didih, masukkan ikan, asam boi, carrot, cili padi ketuk,garam, perisa dan sos tiram
.....rasakan masam masinnya ya
.....tunggu ikannya masak dan hidangkan panas

####blh kalau nak tambah taufu, atau apa2 sayuran yg keluarga anda suka#####

Monday 28 January 2013

MAGGI BAKAR



 Selamat malam.....
ahaaa.....nak share menu simple hari cuti sekeluarga
mudah....murah....sedapppppp sangat
biasalakan, sesekali jemu pagi2 nak makan nasi goreng, nasi lemak, roti canai, kuih muihkan.
menu ni mmg mengenyangkan......
kekadang tu kita tak lalu juga asyik nak makan maggi kuah atau gorengkan
try menu ni.....jamin x mengecewakan
nama menu ni pun senang je.....MAGGI BAKAR
walau simple....yong tetap ajar step by step
ok,....check resepi n enjoy dengan menu ni

MAGGI BAKAR:


1/ Kena la ada magginya
....yong guna 3bungkus maggi kari cintan
....celur ya...asingkan rempahnya

 2/ sosej ayam
....yong guna dalam 4 ketul je
....hiris nipis2 ya


 3/ ....6bj telur
    .....1 labu bawang besar  ....dadukan
    .....2 ulas bwg putih (terpulang),...yong x letak pun
   ......sedikit mix vege
  ......1/3 lobak merah ....parutkan
  ......1 tangkai cili merah...hiris nipis
   .....1 batang fishcake....hiris juga
 
4/ yong guna mozarella cheese
   kalau x de guna la apa2 cheese pun boleh
   parut ya mozarella ni
5/campurkan telur, mix vege, cili merah, bawang besar dan lobak merah 
   kacau sebati
6/ dah sebati....masukkan rempah mee maggi tadi
    kacau rata
7/ masukkan maggi yang dah direbus tadi
    masukkan juga sosej dan fishcake
    gaul rata
8/ taburkan separuh cheese parut
    gaul rata juga
9/ sapu minyak pada loyang 8'
    masukkan semua bahan ke dalam loyang
    bakar pada suhu 180'c selama 10minit
10/ selepas 10minit....keluarkan
      tabur lebihan cheese tadi
      bakar semula dlm 15minit atau sampai cheese cair atau garing (terpulang)
11/ ini yang dah masak.....
      kalau nak garingkan cheese biarkan lebih lama dlm oven ya
      pastu bolehla potong dan hidangkan

CHAIYOK.....CHAIYOK










Friday 25 January 2013

PAJERI TERUNG

Assalamualaikum......
dah banyak hari tak menulis kat sini.
Ya Allah, line internet tengah tenat sekarang ni

Tau ke nama resepi ni....pajeri terung. sesiapa yg tak pernah makan tu rasanya lebih kepada kari sebab kita gunakan rempah. Ada pejeri ni, kena dengan nasi putih pastu ada ikan goreng dah cukup. Tapikan yong pulak suka kalau letak kicap. Meleleh.....

 Ni bahan utamanya merangkap pelakon utama. kalau x dak ni x leh la panggil pajeri terung.
Mak yong kata terung pendek2 ni x berapa sedap sbb dia keras sikit. Tapi tadi x de pulak terung yang panjang. Jangan yang bulat sudah

Ini pulak pelakon pembantunya. kalau x dak memang x jadi jugak. sebab nak buat pajeri kena la ada rempah.....nak bagitahu sebenarnya yong suka guna rempah kari babas, tapi hari tu dapat rempah Adabi.....pakai je lah. Bukan berdosa pun
 Ok, cerita mudahnya.....bawang besar
                                     ....bawang putih
                                    .....halia
                                 >>>semua ni hiris dan tumis
                                 >>>masuk juga kayu manis dan bunga lawang juga udang kering
                                 >>>kalau ada daun kari bubuh la ya
                                >>>tumis sampai layu pastu masukkan rempah kari
                                >>>biar sampai pecah minyak
Rempah dah masak bolehla masukkan air. 
Biarkan didih seketika
Boleh masukkan terung yg dibelah tengahnya jangan putus
Boleh masukkan santan bila terung mula layu 
Masa ni juga perlu masukkan sedikit air asam jawa
Bila terungnya hampir masak masukkan kerisik
Kena kacau selalu ya sebab kerisik boleh menyebabkan pajeri kita hangit

 Rasalah garam gulanya ya
Pajeri perlu ada rasa sedikit manis selain masin
Adjust rasa ikut lidah masing2
Pada yong pajeri perlu pekat sbb ini akan bezakan antara pajeri dan kari
Ok lah, selamat mencuba ya

API CEMBURUMU

 PADA SESIAPA YANG MINAT PUISI BOLEH LA LAYAN YA......







Saturday 19 January 2013

SAMBAL IKAN BILIS PETAI

Wohaaaa........ada yang meleleh air liur tak? ampunnnnnnn....hihihi
saja suka nyakat ye yong ni. sesekali pe salahnya kan

Tengahari ni yong masak sambal ikan bilis campur petai. my feberet food ni. tak sedar bertambah tambah nasinya. macam mana la nak dietkan. habis semua semangat terbang bila sambal ikan bilis campur petai ni dok depan mata.

buatnya simple je.....jadi x payah la terlalu ikut resepinya 100% ya. adjust2 sendiri ikut citarasa masing2. biasa la air tangan seseorang kan....kalau nak pedas tambah cili, kalau suka agak manis tambah gula.....

sembang panjang pun x gunakan. kita check resepinya ya

SAMBAL IKAN BILIS PETAI

100gm ikan bilis
1pek petai yg dah siap kopek tu
1labu bawang besar
2ulas bawang putih
1 inci belacan
15bj cili kering
asam jawa
garam
gula

...rebus cili kering
...blend cili dgn bawang besar, bawang putih dan belacan
...tumis semua sampai garing utk dapatkan sambal yg cantik dan berwarna merah terang
...masukkan garam, gula dan air asam
...masukkan ikan bilis dan petai
...masak sebentar jgn petai sampai lembik
...rasa garam asamnya ya
...boleh dihidangkan dgn nasi putih

Saturday 12 January 2013

KEK KEJU COKLAT BLUEBERI

Hari memang hari rajin yong. Lepas makan tengahari tiba2 teringat nak buat kek. Rasa macam x sabarnya nak makan. Tergoda dak tengok kek tu. Memang gebu gebas tahap gaban. Enaknya tak terkata. Ini cheese cake tapi dah yong oter jadi cheese cake coklat blueberi. Rasanya memang sesedap nama.

Jangan dok susah hati ya. Resepinya mudah sangat. Buatnya pun tak lama. Percayalah......macam lagu Siti Norhaliza tu. Yong ajar step by step ya. tapi sebelum tu kita tengok resepinya dulu....

KEK KEJU COKLAT BLUEBERI

(A) meringue
.....3bj putih telur
.....30gm gula pasir halus
.....1/2 st cream of tartar

(B) bahan kek
.......3bj kuning telur
.......30gm gula pasir halus
.......250gm krim keju (yong guna tatura)
.......30gm butter
.......1st esen vanila
.......1sb perahan limau @ lemon

(C)
......1sb tepung jagung
......1sb serbuk koko
......1st perisa blueberi
......1/2 st pewarna ungu
                                                pukul bahan (A) sampai gebu n bertanduk
      ketepikan sebentar
                                                     pukul krim cheese, gula, butter
                                           kembang masukkan kuning telur sebiji sebiji
                                                     masukkan esen dan jus lemon
                                             masukkan bahan (A) tadi kedalam bahan (B)
                                                               guna spatula je
                                                                sebatikan
                                                        tambahkan tepung jagung
                                                           bahagi 3 bahagian
                                                      warnakan mengikut perisa
                                                  masukkan perasa coklat dibawah sekali
                                                   lapiskan dengan yang x diwarnakan
                                                 akhirkan dengan adunan berperisa blueberi
                                                             bakar secara steambath ya
                                                     acuan kek didalam acuan berisi air panas
                                                             ni yang dah masak                                                    bakar selama 1jam dgn suhu 150'c
                                                  sejukkan sebentar pastu masuk dlm petiais
                                                   jemput makan ya...hihihi

####jangan lupa lapik bekas kek yang sebelum masukkan adunan###
simpan dalam peti ais untuk nikmat yang tiada bandingan
selamat mencuba








 














KARI UDANG


Selamat subuh kawan2 semua. Jam dah pukul 3pg ni tapi mata x ngantuk lagi.....aduhai. macam mana lewat pun tidur, dah nama orang perempuan ni dia kena bangun awal jugakan.

Hari ni hari sabtu,,.....lepas subuh anak sambung tidur semula. dekat pukul 10:30am baru dia bangun. Sementara dia nak mandi ngan basuh kasut sekolah tu yong masak la. Pagi dah tentu x de sape2 nak sarapan. Lebih baik masak tengahari terus. 

Lauk simple je hari ni. Yong ni jenis tak berapa nak rajin masak macam2 dalam satu hari kecuali ada tetamu. Dalam gulai udang ni kan dah ada sayur jadi.....x la pening kepala nak menumis sayur lagi. Yong kawankan dengan telur dadar je.
 Simple dan senangkan. Anak pulak jenis makan sayur jadi lagi memudahkan kerja. Yong ni walaupun anak sorang x de la nak ikut cakap anak. Dari dulu memang ajar dia makan apa saja yang yong masak. Kadang2 tengok kawan2 yong yang rajin ikut jenis menu yang anak suka. kalau 3orang anak, kena masak 3 menu. Yong pulak 3menu tu untuk 3hari. Mau nya petak kepala pulak esoknya nak fikir lagi 3menu

Celoteh panjang pun x guna jugak. Masing2 punya cara la kawan2. Janji membahagiakan keluarga. Besar pahala memasak untuk keluarga ni. Okey, kita check resepinya

KARI UDANG 

20ekor udang sederhana (potong kepala dan ekor)
1paket rempah kari ikan babas
1/2 bungkus santan kecil
1bj bawang besar sederhana
2ulas bawang putih
sedikit halia
kacang panjang
garam

tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris
masukkan rempah kari......biar sampai pecah minyak
masukkan santan, udang dan kacang
masukkan garam dan perisa kalau suka
biarkan didih seketika
rasa ya masin atau tidak

###yong x gunakan air asam untuk udang sbb maukan kemanisan udang tu###
apa pun terpulang pada citarasa ya
 

Friday 11 January 2013

GULAI LEMAK IKAN KAYU


Selamat malam. dengan izinNya kita dapat lagi bersembang hari ni. semoga semuanya sihat ye. maklumla sekarang ni cuaca tak menentu

ni menu semalam.....banyak sebenarnya nak masukkan tapi tak sempat lagi la. pagi semalam kawan yong dok citer dia suka sangat makan gulai lemak ikan kayu, tak pasal2 yong pulak yang dok terkenang2. pergi pasar cari la. nasib baik la pasar dekat je

buat pun sekor je. rumah yong ada 3orang jadi cukup la. suami ngan anak yong pulak jenis tak suka lauk yang dipanaskan semula. jadi sistem rumah yong.....masak, makan, habis. tak de la nak simpan2.

sebenarnya yong ni selalu failed bila masak gulai lemak ni. selalu pecah minyak. bujang yong selalu komplen....kata dia kenapa la gulai ibu ni tak macam pah buat, licin je. sabar je lah kengkawan, anak pun pandai komen. boleh la kut ya yang ni. hahaha, janji rasanya sedap.

menu masakan kampung ni yong tak bersukat sangat. maaf la ya. agak2 je ya. mai kita tengok resepinya. oooo, sebelum tu tengok dulu gambar ni......

 hehehe.....yang ni masih dok dalam periuk lagi. tgh dok atas api. saje la nak tayang. tomato tu masuk akhir sekali ya. kalau boleh tutup api dulu tak la dia lembik nanti. sesekali layan gulai lemak ni memang syok oooo

GULAI LEMAK IKAN KAYU

6OOgm ikan (seekor)
2biji bawang merah
1batang serai
8biji cili padi (kalau suka pedas)
1helai daun kunyit
serbuk kunyit
2 asam keping
1/2 bungkus santan (bungkus kecil)
garam
belacan (optional)

cuci bersih ikan dan toskan
tumbuk bawang, belacan, dan cili padi
ketuk serai
campurkan semuanya kedalam periuk termasuk santan dan segalanya
kacau jangan berhenti
guna api yang sederhana ya
rasa la masam masin dan pedasnya agar seimbang
selepas tutup api baru masukkan tomato ya
boleh dihidangkan

 

Thursday 10 January 2013

MENU KEDAI

       Assalamualaikum........ada ke sesape malam ni? ke tengah tengok tv tu....dah makan ke malam ni? hari ni kita sembang2 santai yek pasai aktiviti harian yong. yong ni sebenarnya ada lah menu niaga pondok2 kat depan rumah kat ipoh ni. sesaja malam ni nak kongsi gambar menu yang ada. x semua la. separuh dulu ye. nanti pusingan ke dua atau ketiga kita sambung la lagi.
       kebanyakkan menu yong yang sempoi2 je. kan yong suka yang senang, simple n murah. tajukny pun lepak santai kat sini.....mai la. depan rumah yong ni ada padang permainan, petang2 penuh dengan budak2 jadi kena la buat menu yang mereka mampu beli n kenyang. mak pak deme pun x marah beli benda yang mengenyangkan. strategi kena baik cek
       mai kita check antara menunya ye
                                                                PRATA TELUR
 
                                                                   PIZZA SEMPOI
 
                                                                    ROTI GOYANG

                                                                       PRATA CHEESE
                                                               
                                                                     PITA DAGING

                                                                 ROTI BAKUL SPECIAL

                                                                     SANDWICH TUNA

          ini lah antara menu santai2 kat kedai yong. mana la tau ada sesape yang lalu kot ipoh ternampak papan menu tu....cer singgah tanya2. kut2 kenaikan. cukup je lah untuk malam ni. lain kali kita gebang2 lagi ye. ngantuk awal rasanya malam ni. assalamualaikum semua
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3