Translate

Pengikut

Tuesday 25 December 2012

LATA ISKANDAR

Assalamualaikum......
Lama juga x menulis kat sini.....sibuk sikit. Maklumla cuti  sekolah ni. Banyak aktiviti jalan2 keluarga. Kali ni pun nak sembang pasal jalan2. Kita mula dengan lepak2 santai kat Lata Iskandar, Tapah Perak ye
        Kalau datang ke Perak....especially Ipoh boleh la datang kesini. Sampai ke Tapah, cari la jalan menghala ke Cameroon Highland. Walaupun jalannya umpama ular kena palu tapi berbaloi bila sampai kat sini. Airnya yang sejuk sampai ke tulang dan pemandangan yg amat cantik. Ya Allh.....bila pijak je air tu automatik sampai ke tulang rasanya. menggigil satu badan punya.

          Lawa x?.....Menggodakan tengok airnya. Bagi yang biasa lalu highway menghala ke utara tu akan nampak jugak air terjun macam ni....tapi yang tu LATA KINJANG. Tak sama tempatnya walaupun x berjauhan sangat. Ada 3 tempat air terjun kat Tapah yg terkenal iaitu LATA KINJANG, KUALA WOH DAN LATA ISKANDAR.....x rugi pada yg suka mandi manda.Ramai yang x sanggup mandi kat sini sebab sejuk.
          Pada yang berminat dengan fotografi.....banyak benda dan tempat untuk di ambil gambar. Yong ni x de camera canggih macam org lain.....ini je yang mampu disnap dek camera tu. Abang yong yang tangkap gambar2 ni. Yong ngan anak dah sejuk bedi dlm air, dia x habis lagi menangkap gambar. Gambar2 ni abg yong tangkap di bahagian atas air terjun tu. Jangan risau,.....bukan panjat kut air, ada tangga kat tepi tu tuk kita naik ke atas. Ketor jugak la kepala lutut kalau x cukup stamina. Tercungap jugak la Yong ni.....hahaha. Maklum la Yong ni jarang excercise.......
        Kat sini ada tempat kalau nak sembahyang pun. ada jugak orang jual makanan. Jadi bila dah berendam dan perut lapar x yah susah hati. Kalau yang rajin tu boleh la terus ke Cameroon Highland. X jauh dah. Malam ni Yong nak tayang gambar makanan yang sempat yong masak. Tapi resepi tuk ikan asam pedas tu yong dah masukkan dulu.....layan gambar je lah ya
                                                     

                                                  1/ TAUGEH GORENG BERKICAP
                                                

                                                2/ DAGING KUNYIT SPECIAL
                                                    

                                                3/ ASAM PEDAS KAK NORA


                Sori la yek......layan gambar dulu. esok2 yong masukkan resepi daging ngan sayur tu. Tapi kalau x tulis pun ramai yang dah taukan......cuma cara masak daging tu special sikit resepinya. Ini resepi my hubby.....bujang Yong pun dah pandai buat ni. Jamin terbaekkkkkkk. So...tunggu ya. Sampai sini dulu malam ni.
      Assalamualaikum semua.....bye         

Friday 7 December 2012

SALAD SIMPLE

Ahaksssss........
    Assalamualaikum........
    Sape suka.....sape suka
    Menu paling simple dalam hidup. Sesape saje boleh buat. yang penting sedap dan cantik
    Baru baru ni yong pergi jalan jalan kat Cameron Highland. Memandangkan yong dok Ipoh jadi dekat la nak ke Cameron Highland tu....dlm 45mnt dah sampai Kg Raja Cameron. Ikut Simpang Pulai senang . Kalau anda dari utara atau selatan exit kat Simpang Pulai Ipoh......traffic light ambik kanan. Lepas tu ada satu lagi traffic light pun ambik kanan juga......teruslah perjalanan anda ke Cameron Highland. Sampai traffic light pertama kat atas bukit tu ambik kanan juga....kalau anda terus ke depan bermakna terus ke Gua Musang.....begitu la sebaliknya yeee.....
     Cameron Highland, biasalah terkenal dgn sayuran, teh n bunganya. Yong kalau pergi mmg x beli la sayur yg jual 8bungkus rm10 tu. Jenis2 tu boleh cari kat mana2 kedai kat bawah. Biasanya yong beli asparagus, jenis2 salad yg kita potong terus dr pokoknya, strawberi dan cendawan. Kalau buah....yong suka rock melon, epal cameron, jagung pun ok tapi hati2 ya. Byk kat atas tu jagung dr ipoh. Ada penjual tu ajar cara nak kenal jagung ipoh ngan cameron punya. Yang dari ipoh bulu jagungnya kuning...yang cameron punya...bulunya putih.
     Banyak beno citer hal cameron. Lain kali kita sambung ya. Yong buat salad simple je dari sayur yang yong beli hari tu. check resepi ye......hihi

SALAD SIMPLE

>apa jua jenis sayur
(yong guna....kobis ungu, kobis putih, tomato ceri, daun salad, kentang kecil)
>daging yg dibakar (perap dgn lada hitam n garam je)
>minyak zaitun
>lada hitam tumbuk
>garam
>perahan lemon

~satukan minyak, garam, lada hitam n perahan lemon
>tuang atas salad tadi
> sedia dinikmati


Thursday 6 December 2012

HENTIKAN SESALMU

HENTIKAN SESALMU

Mati telah jiwa ini

kerna dustamu

tak perlu lagi dirayu

hentikan sesalmu

semua telah kukubur

kutanda dengan kalimah

Kau khianatiku

~~danhayati~~
061212 12:30am    

BENGKANG DURIAN


     Wakakakakakakkaakaaaaaaaaaa............................
      Hehehe, ada yang meroyan air liur x?. kenei ke kuih pe ni.
ehem...ehem....dengan bangganya yong persembahkan BENGKANG DURIAN tuk kali ni.
sejujurnya kan, inilah kali pertama buat kuih ni. tapi amat suka makan kuih ni. sedap, lemak, manis, wangi dan segalanya lah. oh! benar2 menggoda
      Resepi ni yong belajar dari mak sedara yang amat suka memasak. boleh la sesapa yang sudi jenguk2 blog dia CHUMAH.BLOGSPOT.COM. macam2 ada weiiii kat blog dia. dia yang galakkan yong menulis blog ni.
      Memandangkan sekarang ni musim durian dan orang tengah gilakan crepe durian, kita bakar je lah bengkang ni. jamin 100% sedap.ni kan resepi orang lama2 dulu....kita belajar la buat semulakan.senang sangat pun. berani cakapla, bila dah buat post kat fb, tengok maklumbalas macam mana. yong dah cuba, tau la dasyatnya.
       K, mai kita check resepi simple ni

BENGKANG DURIAN

3c isi durian
3c santan (agak pekat)
1c gula
2 1/2 c tepung gandum
1 biji telur
1st garam
pewarna kuning

>satukan durian, gula, telur, garam,santan
>sebatikan ya
>masukkan tepung sedikit sedikit
>pastikan sekata dan masukkan pewarna
>panaskan oven 160'c
>lapik loyang ya
>tuang adunan dan bakar
> 160'c selama 1jam 15minit......@ sampai masak
<bergantung ya pada oven masing2>
>sejukkan baru potong

Sunday 2 December 2012

ASAM PEDAS KAK NORA


Assalamualaikum........
       Ada yang x tido lagi ke? meh teman yong menulis time2 gini. rajin la konon2nya. abang yong udah lama lena. dia suruh yong tido tapi mata x mau lelap lak. baik kita sembang pasal menu la

       Ada yang terliur x?.......ni namanya resepi bidan terjun sebab bahan x cukup. jangan ada yang cebik bibir udah. ye la resepi x cukup bahan la katakan. pada yang dah biasa....tagline yong..."yang simple2 je....mudah, murah tapi sedap". yang nak makannya kita. jangan la kata ngape sombong beno ayat yong hari ni.....hihihi

      Bujang yong si Syazwan tetiba je nak makan asam pedas tumis stail orang Johor. lepas ke Johor pulak kita ya....ada sejarah resepi ni. nak tau ke?????? ye lah, yong citer je. dulu yong ada jiran dr Johor...namanya Nora dan Wahub. Nora ni nama dia Norasidah...kawin pulak dgn Abdul Wahub. hahaha, mesti senyum kan, macam citer P Ramlee tu. itu la jodoh namanya.
       
     Udah mula melalut yong ni...di pendekkan citer, kak Nora ni yang ajar yong resepi ni....yong jamin TERBAEKKKKKKK. insyaallah sedap andai diolah dengan betul ya. ikut la citarasa keluarga kita. lauk pauk ni boleh di ubahsuai sikit.

       Sebenarnya boleh guna ikan apa pun. ikut apa yang kita ada, jangan pening2kan kepala ya. Yang ni yong guna ikan talang. bukan talang masin tau....talang fresh. pancing sendiri lagi kat pulau 9 pangkor. yong suka memancing tau.... apa x caya???????

     Ahaaaaaaa...........ada  yang kenal ke? ni secara rasminya nak kenalkan tuan punya diri. masa ni tgh mancing ikan talang la ni. atas bot tgh laut ni. ada sesape yang suka mancing x? mana tau esok2 blh join sama

     resepi ni sedap kalau ada bendi dan tomato.....maveles beb. sebab x de dan malas nak ke kedai kita masak je apa yang ada ya. yang penting kena ada ikan ye...hehehe. okey, kita check resepinya sekarang

ASAM PEDAS KAK NORA WAHUB

1 ekor ikan talang (600gm)
20 tangkai cili kering (rebus)
2 bj bwg besar (yg besar...kalau kecik tambah ya)
3 ulas bwg putih
1/2 inci halia 
1 inci kunyit hidup (blh serbuk)
sdkt belacan
2 kpg asam gelugur
2 btg serai
bendi
tomato
daun kesom
air asam jawa
garam
gula

>blender cili, bwg besar, putih, halia, kunyit hidup, 1 btg serai, belacan
>tumis sampai masak ya.....pecah minyak 
>ketuk lg 1 btg serai....masuk dlm tumisan
>masuk juga asam keping dan daun kesom
>masak, tambah air secukupnya
>masukkan ikan, garam, gula,bendi
>sudah secukup rasa masuk tomato
> tutup api ler....
>air asam tu tambah kalau x cukup masam

~~mesti balance antara masam, masin, pedas
~~bahan boleh adjust ya
~~bwg kena byk sebab kuat nak pekat
~~try ya.....lalalalalalal      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MP3